Oto przepis od "zgaga6" - Witam , ja robię te racuchy tak" na oko" ale oto przepis:
lekko ciepłe mleko 0,5l
pół kostki drożdży ok 50g
pół łyżeczki soli
łyżka cukru
2 jajka
mąka 60 - 80 dkg
Wszystko włożyć do dużej miski i trzepaczką lub miotełką dokładnie wymieszać ,mieszając stopniowo dodawać mąkę aż do uzyskania gęstego ciasta ,ciasto musi być bardzo gęste aż będzie z trudem tą miotełką poruszać.Następnie kilka 3-4 winnych jabłek obrać i pokroić na ćwiartki a ćwiartki na plasterki.(Ciasto w tzw. międzyczasie nam wyrasta)
Dodać do ciasta i dobrze wymieszać , pod wpływem soku z jabłek ciasto stanie się bardziej lejące i plastyczne .Smażyć na oleju (im więcej oleju tym lepiej wyrastają )uważając na temperaturę bo lubią się przypalać a muszą się dopiec w środku .Koniecznie upieczone posypać cukrem waniliowym,zapach jest cudowny.
Życzę powodzenia ja po kilku podejściach doszłam do perfekcji:)
Beata