ciacho...

ciacho...

Tak wygląda "Placek chiński" w przekroju...
Przepis w wolnnej chwili...

PLACEK CHIŃSKI

Biszkopt żółty:
6 jaj
20 dag cukru
2 kisiele cytrynowe
1 łyżeczka proszku
18dag mąki pszennej
Białka ubic na sztywno dodać po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem
Piec w 180stop. przez 30 min. Po wystygnięciu przekroić na pół.
Placek:
4 jaja
4 jabłka
1,5 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 szkl. orzechów mielonych

Białka ubić, dodać połowę cukru a następnie żółtka. Pokrojone w kostkę jabłka zasypać resztą cukru i zalać olejem, wymieszać i dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać orzechy, mąkę i sodę. Piec około 40min w temp. 180 stop.
Wymieszać i upiec w tej samej blaszce co biszkopt żółty.

Krem:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 szkl. cukru
1 masło
puszka brzoskwiń

Z mleka,cukru,żółtka i obu mąk ugotować budyń. Po ostudzeniu utrzeć z 1 masłem. Na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Przekładać:
BISZKOPT ŻÓŁTY-1/2KREMU-PLACEK-1/2KREMU-BISZKOPT ŻÓŁTY
Wierzch polać dowolną polewą.

edzia77

edzia77 2011-09-03

super wyglada i pewnie smakuje

laura5

laura5 2011-09-04

Witamy w niedzielny poranek.Pięknego słonecznego gnia w gronie rodzinnym życzymy:))))Pozdrowionka.

roza36

roza36 2011-09-04

wygląda bardzo ciekawie i napewno też jest smaczny

danka1

danka1 2011-09-04

Nie znałam takiej nazwy, a wygląda smacznie

alka10

alka10 2011-09-09

FAJNIE WYGLĄDA -ALE NAPISZ MI CZY ONO NIE JEST ZA SUCHE W SRODKU.
MAM PODOBNY PRZEPIS ALE JESZCZE NIE PIEKŁAM.:)))

lila08

lila08 2011-10-24

jest przepyszny :)))

dodaj komentarz

kolejne >