Grzyby jak ryby.
1 kg pieczarek średniej wielkości
3 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
2 jajka
łyżka przyprawy typu wegeta (czerwona)
bułka tarta
sól,pieprz
olej do smażenia
zalewa::
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek łagodnego keczupu
słoiczek koncentratu pomidorowego(200g)
łyżka soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
Z pieczarek odciąć nóżki.Jajka roztrzepać z czerwona przyprawą.Ogórki pokroić w plastry,tak samo cebulę.Kapelusze pieczarek maczać ze wszystkich stron w jajkach i panierować w bułce.Smażyć na rumiano z obu stron.Na zalewę zagotować 4 szklanki wody z przyprawami.Usmażone grzyby układać warstwami 1 warstwa-grzyby 2-plastry cebuli 3-plastry ogórka powtórzyć warstwy.Zalać gorącą zalewą po wystygnięciu wstawić do lodówki.Wspaniała przystawka najlepsza następnego dnia po przyrządzeniu.
dodane na fotoforum:
magdabo 2012-04-09
Ciekawie wygląda ...
oliwkaa 2013-03-25
a to taka gęsta zalewa ? No to nie wiem czy kuleczki rybne Ci najda smakami ....ale spróbuj ...
olina 2013-03-28
Aniu przepis super,zrobiłam je i żałuje, że z połowy porcji(tak asekuracyjnie),a one tak szybko znikają.