~~ Składniki:
* 200g mąki firmy schär mix B
* 100g mąki gryczanej
* 50g mąki ziemniaczanej lub amarantusa
* 50g mąki ryżowej
= łącznie ma być ok. 400/450g mąki
* 1 paczka suchych drożdży
* 2 łyżeczki cukru
* ½ łyżeczki soli
* 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
* około 2 szklanki ciepłej wody
* Dodatki: żurawina lub pestki słonecznika, dyni, siemię lniane …
Wszystko zmiksować, na końcu wsypując odpowiednie dodatki, co komu smakuje…
Przekładamy do formy (dł mojej około 30cm) i od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50℃ na 35min.
Następnie temperaturę przestawiamy na 200℃ i pieczemy 40min.
Ostatnio wypiekam tylko ten chlebek. Jak na bezglutenowy jest bardzo smaczny i szalenie odpowiada mi technika tego wypieku:)))
Dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze, pozdrawiam:)))
isia2 2015-04-24
o takiego jeszcze nie jadłąm, fajnie wygląda, lubie eksperymentowac w sprawie chleba
elis50 2015-04-25
apetycznie wygląda i jest pewnie smaczny :) przepełnionej słońcem i uśmiechem soboty życzę kochana Joasiu :):):):)
melman 2015-05-05
kris13 w każdym większym markecie (carrefour, tesco)
(komentarze wyłączone)