Niedzielna fabryka szpecli właśnie ruszyła.

Niedzielna fabryka szpecli właśnie ruszyła.

-300 g mąki pszennej
-3 jajka
-od 1/2 do 3/4 szklanki zimnej wody
-1płaska łyżeczka soli
-1 łyżka oleju

(plus sól i olej, dodane do garnka z wodą)

Z podanych składników łyżką wyrobić gładkie ciasto.

Wodę z solą i olejem zagotować.

Brzegiem łyżki (za każdym razem umoczonej we wrzątku) kłaść niedużą porcję ciasta do gotującej się wody.

Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotować je przez chwilę.

Odcedzić.

Dużo łateiej zrobić szpecle przy pomocy kółka z dziurkami, które pokazałam na powyższym zdjęciu.

asiao

asiao 2021-03-07

Ledwo ranek świta, a Ty już działasz! Smacznego :)

zoltar

zoltar 2021-03-07

Super! Nigdy nie robiłam-możesz wstawić przepis i dobre porady?

lucilla

lucilla 2021-03-07

ja takie kluseczki robię z ciasta na naleśniki tylko gęściejsze !

astra40

astra40 2021-03-07

Podziwiam!

dodaj komentarz

kolejne >