Stuku... stuk... sos robimy... z karkówki...

Stuku... stuk... sos robimy... z karkówki...

-1,5 kg karczku
-3 cebule
-olej
-sól
-pieprz ziołowy
-czosnek granulowany
-majeranek
-liście laurowe
-szczypta cukru
-2 czubate łyżki mąki pszennej

Mięso pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem.
Rozbite plastry układać w misce przesypując solą i ziołowym pieprzem.
Olej rozgrzać na patelni i położyć ćwiartki cebuli oraz kilka plastrów karkówki.
Każdy plaster obsmażać z obu stron.
Gdy mięso ładnie się zrumieni przekładać je do garnka, a na patelnię z cebulą kłaść kolejne plastry.
Po usmażeniu całego mięsa przełożyć do garnka zrumienioną już cebulę.
Na patelnię wlać zimną wodę i podgrzewać mieszając tak aby zebrać wszystkie smaki.
Gdy woda na patelni zrobi się brązowawa przelać ją do garnka z mięsem.
Dodać czosnek granulowany, majeranek, liście laurowe, szczyptę cukru, nieco soli.
Dolać tyle zimnej wody, aby zakrywała mięso.
Postawić na małym gazie i wolniutko gotować ok.1,5 godz.
Następnie w szklance zimnej wody dokładnie rozmieszać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wlać (najlepiej przez sitko!) do garnka i zagotować sos stale mieszając aby nie zrobiły się kluchy.
Na koniec wyłączyć gaz i spróbować sos, jeśli potrzeba dodać sól, pieprz, czosnek.
Podawać z surówką i np. z ziemniakami, kaszą, kluskami itp.

dodane na fotoforum:

asiao

asiao 2021-12-01

A tu się post adwentowy zaczął... haha :)))

jokam

jokam 2021-12-01

re:Ano, w rzeczy samej...!! :P

danisi

danisi 2021-12-01

Będzie pyszny gulasz.....:)

iwatoja

iwatoja 2021-12-01

E tam post. Uważam, że w poście to przede wszystkim nie należy się przejadać a mięso jak ktoś lubi to niech je.

daro51

daro51 2021-12-02

Oj , znów te tłuszcze , te szkodliwe substancje :) A rybka ? Gdzie rybka ?

jokam

jokam 2021-12-02

re:rybka? jutro, w piątek!

(ale ryby wcale nie są aż takie zdrowe. one często zawierają ołów, rtęć, dioksyny)

daro51

daro51 2021-12-02

Re; To zależy z jakiej wody......

jokam

jokam 2021-12-02

re: tak, to prawda...!!

andrej5

andrej5 2021-12-02

pozdrawiam i życze wspaniałych schaboszczaków

astra40

astra40 2021-12-03

Będzie pysznie!

emmi1

emmi1 2021-12-06

A jakiś przepis? :)))

emmi1

emmi1 2021-12-06

Dzięki :))
A tę cebulkę smażyć z mięsem, to te 3 cebule skroić i tak smazyć z każdym czy po trochu do kawałków mięsa?

dodaj komentarz

kolejne >