Olszówka

Olszówka

jak Słoneczko... Olszówka (Paxillus involutus) to potoczne określenia krowiaka podwiniętego - grzyba, który może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia. Jednak do końca lat 80. XX w. olszówka była uznawana za grzyb jadalny, po kilkakrotnym gotowaniu z odlaniem wody (informacja o jadalności gotowanych krowiaków podawana jest jeszcze w Encyklopedii PWN wydanej w 1984 roku). Jednak najnowsze badania jednoznacznie wykazują, że olszówka to grzyb trujący.Długotrwałe jedzenie tych grzybów (przez wiele lat) może doprowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi, a nawet do śmierci. Grzyb jest tym groźniejszy, że u wielu osób nie wywołuje objawów zatrucia, co umacnia przekonanie grzybiarzy, że jest nieszkodliwa.

eliza59

eliza59 2014-11-23

O dobrze wiedzieć..choć blaszkowatych nie zbieram...Pozdrawiam popołudniowo:-))

awangar

awangar 2014-11-23

Jak słoneczko ale tylko wygląda, niestety wszystko co o niej piszesz to prawda.
Skutki spożywania ujawniają się dopiero po co najmniej 10 latach dlatego niektórzy uważali ją za grzyb jadalny i nieszkodliwy.
Pozdrawiam serdecznie niedzielnym popołudniem, miło spędzonej reszty dnia życzę:)

mazurka

mazurka 2014-11-23

Ostatnio widziałam kobietkę,która zbierała olszówki.Stwierdziła,że grzybki jej nie zaszkodzą ponieważ jest już teściową.
Pozdrawiam:)

agus63

agus63 2014-11-23

Babcia zbierała. I zapamiętale w kilku wodach gotowała. Na szczęście nie jadłam... :)

dodaj komentarz

kolejne >