Pianka z borówkami na owsianym spodzie

Pianka z borówkami na owsianym spodzie

Składniki na około 12 szt.

mleko skondensowane (zagęszczone) niesłodzone – 250 ml w kartoniku
cukier puder – około 3 łyżek
żelatyna – 1 opakowania (po 50 gram)
borówki – kilkanaście szt.
dowolne ciastka owsiane – 1 opakowanie
masło – około 70 gram
sok z połowy cytryny
śmietan-fix - 1 opakowanie


1. Ciastka rozkrusz w misce i dodaj do nich rozpuszczone wcześniej masło. Wymieszaj.

2. Przygotowaną masę wyłóż na spód papilotek do muffinów. Do robienia babeczek możesz użyć dodatkowo specjalnej formy do pieczenia muffinów, będzie ci łatwiej nakładać składniki. Przygotowane spody wstaw do lodówki na 15 minut (w tym czasie możesz przygotować masę piankową).

3. Rozpuść żelatynę w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudź. Mleko skondensowane przelej do miski. Następnie miksuj, dodając powoli żelatynę oraz sok z cytryny. Na koniec dodaj borówki i wymieszaj całość łyżką lub tylko połóż na wierz pianki.

4. Wyjmij przygotowane wcześniej spody z lodówki. W każdą foremkę nakładaj piankową masę (uwaga, szybko gęstnieje!). Tak przygotowane babeczki włóż do lodówki na około 40 minut, do ścięcia żelatyny.

!