Dekolt (definicja) - głębokie wcięcie w sukience, dzięki któremu młoda kobieta może złapać męża, a stara katar :)
Zwłaszcza teraz przy tych mrozach muszę uważać :p
Świątecznego pieczenia ciąg dalszy - dzisiaj polecają się pierdniczki z ziemniakami. Przepyszne, od razu mięciutkie i cały czas są miękkie! Przechowywane w puszce spokojnie poleżą 4 miesiące - o ile jakieś glonojady wcześniej ich nie pochłoną :) W smaku identyczne jak Katarzynki :) Nie lukruję ich, bo takie "saute" uwielbiam najbardziej :)
250 g gotowanych ziemniaków (około 4 sztuki),
250 g miodu (=szklanka), szklanka cukru, 125 g masła,
3 szklanki mąki (450 g), 3 łyżki przyprawy do piernika,
1,5 łyżki kakao, łyżeczka sody, 1 jajko.
Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące dokładnie rozgnieść (prasą do ziemniaków lub widelcem). Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszając podgrzewać i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia. Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Mikserem wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba podsypywać mąką (gdyby się kleiło, włożyć do lodówki na ok.2h). Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm i wykrawać foremkami. Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec ok 10 minut w termoobiegu.
Pyyyycha!
niusia1 2017-12-19
też właśnie z tego przepisu piekłam- już się kończą( ha ha ) ,ale tak miało być- w święta czym innym będziemy się raczyć;)
achach5 2017-12-19
Nie mogłaś wcześniej podać przepisu ?!
Kasia, ja już napierniczyłam ,ale
przepis wypróbuję...
Dobranoc:)
babcia1 2017-12-20
Wyglądają pięknie przepis zabrałam !!
astra40 2017-12-20
Pyszne są. Też je piekłam. Ja też ich nie dekoruję. Zawsze trochę mniej kalorii☺☺