Boże, dlaczego jednocześnie pokarałeś mnie miłością do czekolady i niechęcią do wysiłku fizycznego....
Heloł.....dzielę ciastem :D Ale w pierwszej kolejności zapraszam dzisiejsze solenizantki Halinki....reszta ochotników zaraz po nich....
Ciasto Ambasador (na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm)
250 g ciemnych herbatników, 250 g jasnych herbatników
Biszkopt
4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Białka oddzielić od żółtek, wlać do miski, dodać szczyptę soli i ubijać. W trakcie ubijania dodać cukier. Do ubitej piany wmiksować kolejno żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, kakao.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temp.160-180 stopni ok.25 minut. Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystudzenia (ja blaty zawsze piekę na kilka dni przed składaniem ciasta).
Krem budyniowy
1 l mleka, 300 g masła, 7 łyżek cukru, 2 budynie waniliowe bez cukru, 3 KOPIASTE łyżki mąki pszennej, 3 żółtka, puszka brzoskwiń – owoce + zalewa, 3 łyżki nutelli, 100 g orzechów włoskich (posiekanych), 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej), 100 g rodzynek, 80 ml rumu.
Rodzynki namoczyć w rumie, brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Do miski wlać szklankę mleka, dodać cukier, budyń, mąkę pszenną, żółtka i zmiksować do połączenia składników. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące wlać mieszankę mleka z budyniem i mieszając ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować, następnie cały czas miksując po łyżce dodawać wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Masę budyniową podzielić na dwie równe części.
Do jednej części masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, namoczone w rumie rodzynki i zmiksować do połączenia.
Do drugiej części masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszać.
Polewa
150 g czekolady, 100 ml śmietany 30%
Śmietanę podgrzać do zagotowania, dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy.
Przełożenie ciasta (od dołu):
- Wystudzony biszkopt nasączyć zalewą z brzoskwiń wymieszaną z ajerkoniakiem
- ciemna masa budyniowa
- warstwa ciemnych herbatników
- jasna masa budyniowa z brzoskwiniami
- jasne herbatniki
- polewa.
Ciasto wstawić do lodówki na całą noc....pycha!
Oryginalny przepis: https://przepisyjoli.com/2018/09/ciasto-ambasador-przepis-na-ciasto/
Pozdróweczki dla grupeczki :))
asia70 2019-07-01
Ale apetycznie wygląda, więc mimo późnej godziny skuszę się na niego.Spokojnej nocy życzę bo u nas w końcu deszcz ale i burza .
babcia1 2019-07-02
no to ja po Wszystkich Halinkach ustawię się w kolejce może jeszcze coś zostanie !!
krysty9 2019-07-02
pycha wygląda. Chodzi za mną od kilku już ładnych lat, ale jakoś nie mogę się do niego zebrać.