Kiedy Ci się wydaje, że gorzej już być nie może.... pomyśl, że możesz mieć jeszcze alergię na alkohol :))))
Dzisiaj na tapecie nasze działkowe brzoskwinki. Dżemoladę robiłam w ubiegłym roku, więc tym razem zrobiłam brzoskwinie w syropie.
Proporcje syropu: na 1 litr wody -> 0,5 kg cukru, sok z cytryny.
Składniki zagotować.
Brzoskwinie obrać ze skórki (jak są twarde to: w głębszym garnuszku zagotować wodę, obok przygotować naczynie z lodowatą wodą. Skórkę na spodzie brzoskwiń lekko naciąć na krzyż. Tak przygotowane brzoskwinie zanurzać na 30 sekund we wrzątku, następnie natychmiast wkładać je do lodowatej wody i obierać - skórka obiera się łatwo i szybko), pokroić na ćwiartki lub w kostkę, układać w słoikach i zalać gorącym syropem.
Pasteryzować ok.10 minut.