Dziś robię brzuch, uda i dupę....zajadam ciasto Pychotka - inaczej zwaną Panią Walewską :))
Na blaszki 36,5 cm na 26,3 cm.
CIASTO: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru,
200 g margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 4 żółtka.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Ciasta wykładamy na wyłożone papierem blachy.
PONADTO: szklanka+2 łyżki cukru, 300 g (=3 szklanki) orzechów włoskich, marmolada (lub powidła,dżem).
Ciasta smarujemy marmoladą. Ubijamy pianę z 3 białek i z połowy cukru (1/2 szklanki+1 łyżka), wykładamy na marmoladę. Pianę posypujemy połową orzechów. Pieczemy w temp.180*C ok.30-35 minut. Drugi placek robimy tak samo (1 białko będzie z ciasta i 2 z masy).
MASA: 1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 200 g masła, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, kilka kropel aromatu migdałowego lub likieru Amaretto.
Do miski wlać szklankę mleka, dodać obie mąki i żółtka - zmiksować do połączenia składników. Pozostałe mleko zagotować z cukrami, na gotujące wlać mieszankę budyniową i mieszając ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń i aromat (lub likier).
Placki przełożyć masą.
Ciasto szybciutko się robi i jest przepyszne. Bardzo polecam!
Smacznego!
baygel1 2019-08-17
Ja też robiłam przy "delicji wiśniowej" i efekt rewelacyjny ! czego i Tobie Kasiu życzę !!!❤
asia70 2019-08-17
Litości kobieto, jak tu iść spać skoro takie pyszności serwujesz.
Buziolki Kasiula.
krysty9 2019-08-17
to ciasto zawsze jest chętnie zjadane przez wszystkich. Bo jest po prostu bardzo smaczne
babcia1 2019-08-18
o rany ale pychota