Kolejna propozycja na Wielkanoc - babeczki na jogurcie greckim do koszyczka :)
100 ml jogurtu greckiego, 60 g masła, 1 duże jajko, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka otarta z 1 limonki, 3/4 szklanki mąki pszennej.
Masło roztopić i wystudzić. Do miski wbić jajo, wlać jogurt grecki, wystudzone masło i wsypać cukier. Energicznie wymieszać miotełką do ubijania. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, dodać sodę, skórkę z limonki i szczyptę soli. Przesypać do mokrych składników i wymieszać łyżką do ich połączenia. Masę, za pomocą łyżki, przełożyć do foremek na małe babeczki, do 2/3 ich wysokości (silikonowe foremki wysmarować olejem lub masłem. Inne - wysmarować masłem i posypać mąką). Piec w temperaturze 180*C przez 20-30 minut - zależy od piekarnika i wielkości foremek (ogółem piec do suchego patyczka). Wystudzić na kratce, wyciągnąć z foremek, ustawić do góry "doopkami", polać lukrem i posypać startą skórką z limonki.
LUKIER: szklanka + 4 łyżki cukru pudru, sok z 1 limonki.
Do cukru pudru stopniowo dolewać sok z limonki i mieszać do uzyskania pożądanej konstystencji :))
barkabk 2021-03-30
Fajnie,że znowu tu jesteś.Lubię Twoją galerię,i te opisy,przepisy,humorki i dowcipy.Pozdrawiam i życzę zdrowia i wytrwałości w powrocie do normalności...
asia70 2021-03-31
U fajnej babki są już babeczki,super przepis.
Pozdrowionka Kasiulka i dużo, dużo zdrowia.
zoltar 2021-03-31
Prześliczne te Twoje babeczki! Ja choć sama jestem babką, nie za bardzo potrafię piec babki :)))