Mini serniczki

Mini serniczki

Zaprosiłam faceta, trochę się posmyraliśmy. Powiedział mi,że jest rozpalony. Dałam mu Gripex, a ten się obraził...jprdl! I weź tu dogódź!

Dzień dobry, dzień dobry...uwolniłam się na chwilkę od papiórzysk, żeby podzielić się z Wami propozycją na Wielkanoc (na Boże Narodzenie też można wykorzystać) - mini serniczki :))

150 g ciasteczek Oreo lub Neo, 500 g twarogu sernikowego zmielonego, 250 g mascarpone lub ricotty, 2/3 szklanki cukru,
1 budyń śmietankowy (w proszku) ok.35-60 g, cukier waniliowy, jajko, łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy (niekoniecznie).

Formę na muffinki wypełnić papilotkami. Ciasteczka z grubsza posiekać i włożyć do papilotek. Twaróg włożyć do miski, dodać mascarpone (lub ricottę), cukier, budyń (proszek), cukier waniliowy i skórkę z cytrusów (jeśli używamy). Zmiksować na jednolitą masę lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i zmiksować do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 180°C (system: góra-dół bez termoobiegu). Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.15 minut do ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Wierzch udekorować polewą czekoladową lub cienką warstwą mleka skondensowanego z tubki lub powidłami. Na smarowidłach można ułożyć owoce (maliny i/lub borówki).
Pycha!
przepis: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/mini-serniczki

astra40

astra40 2023-03-30

Rewelacja! Jak zwykle pyszności u naszej Kasi;)))

dodaj komentarz

kolejne >