Dziewczyny, gdybyście miały do wyboru zajebistego chłopa a 5 milionów - to gdzie trzymałybyście kasę? :)))
Przetworów ciąg dalszy...dzisiaj cukinia konserwowa :) Zalewę polecam z całego serducha również do innych przetworów - jest przepyszna!
Cukinia - obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w słupki (młodą cukinię umyć - nie obierać ze skórki i pokroić w plastry).
Na dno każdego słoika: kilka plastrów marchewki, plastry czosnku, cebula pokrojona w piórka, posiekany koperek.
ZALEWA: 2 l wody, niecałe 0,5 l octu, 660 g cukru, 4 łyżki soli.
Wodę, ocet i sól zagotować. Dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia.
Cukinię pokrojoną w słupki wkładać do słoików pionowo, dosyć ciasno (pokrojoną w plastry układać dowolnie). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę gorczycy i pieprz w ziarnach. Zalać zalewą, pasteryzować 7 minut od zagotowania wody.
Jutro środucha, czyli taki mały piąteczek ;))
Spokojnego :*