☺☻☺ poznańskie rogale marcińskie w imieniny św. Marcina

☺☻☺ poznańskie rogale marcińskie w imieniny św. Marcina

Pozdrawiam bardzo serdecznie i miłego świętowania życzę Wszystkim... ;)))

https://www.fakt.pl/tak-powstaja-slynne-rogale-swietomarcinskie,film,428107.html

...może Komuś się przyda ;))

Przepis na rogale zdradza Urząd Miasta Poznania:

Na ciasto potrzebujesz: kilograma mąki pszennej, 6 jaj, pół kostki masła, 2 łyżki cukru, 50 g drożdży i szklankę mleka. Masa to: 1,5 szklanki cukru pudru, 200 g migdałów i orzechów, 100 g białego maku i śmietana.

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor.