Morszczuk pieczony w folii z warzywami.....
Marchewkowe julienne z papryka...
Ryz-curry ...
....i biale winko;)
SMACZNEGO;)
dodane na fotoforum:
maxmen 2009-06-05
Julienne....(???).
A nie mogłaś napisać po prostu warzywa pokrojone w słupki???
Nie wszyscy znają takie kulinarne określenia. ;)))
Co nie???........8-)
cudolik2 2009-06-05
Morszczuk,jedna z moich ulubionych rybek,marchewkowe zapałeczki......mniam,ale to jeszcze nic,....ta oprawa tych smakowitości!Ale trzeba mieć jednak smak i gust,żeby do stołu właśnie tak,zaprosić!No pięknie!Aż chce się usiąść tam;))))))Miłego wieczorku!
vesper5 2009-06-05
o Jezu z tego wszystkiego to tylko białe wino znam ( ale jak tak patrzę to nawet tego nie jestem pewna ). Piękne ale przede wszystkim pewnie przepyszne. Nie , no spania dzisiaj mieć nie będę....
kocurq 2009-06-05
Eeeee;)
No wlasnie po to napisalam,zeby innym wyjasnic,bo sama tez nie wiedzialam co to jest "julienne"....
...a ludzie przeciez tu gotuja i kupuja rozne "pomoce kuchenne"
Jak sie komus trafi tarka albo noz do julienne to bedzie wiedzial;)
...i wcale nie mowie tego zlosliwie.....
jeppe 2009-06-05
Kobieta subtelna, pełna wdzięku i gracji, ... bez złośliwości, ale z lekką szczyptą ironii, bez nienawiści, bez nicości, bez bylejakości..........
Kto zgadnie o kim mowa?
;))))))
bunia 2009-06-05
Ja określenie julienne spotkałam po raz pierwszy wiele lat temu jako określenie francuskiej zupy jarzynowej a la julienne .Dopiero potem dowiedziałam się ,że chodzi o sposób krojenia w takie cieniutkie słupki .
Ale z dzisiejszego obiadku - nie ujmując rybce bardziej mnie fascynuje karczoch .Ciekawe jak go zrobisz ? Jak to romantycznie brzmi- serce karczocha ( hi hi ) .Jak zwykle piękne , aż miło usiąść przy takim stole.I nie denerwuj mnie tym winkiem - cwaniara - ma dobre winka w zasięgu ręki .Ja to sobie mogę pomarzyć .Te co są w zasięgu mojej kieszeni to nie powiem jakiej są marki i jak smakują , a te co bym chciała i warte są kupienia-to moja kieszeń na tą półkę nie sięga ( hi ) . Napij się łyczka za mnie.
kocurq 2009-06-05
Jeppe;)
Przypuszczam ,ze mowa o Camilli Parker Bowls;)))
Grazynko;)
Karczocha wkroje do jutrzejszego zarelka z innymi warzywami....
...normalnie robie go w winnym sosie maslanym jako jarzynka albo nadziewam jak sie duzy trafi....
...a winka napij sie sama;)))
....zapraszam;)))
liani 2009-06-05
No i właśnie zdobyłam kolejna wiedzę o kuchni hihi nigdy nie słyszałam o "julienne" . Aniu pięknie podane:) Milego wieczorku:))
kocurq 2009-06-05
No widzisz Aniusia;)
....a Ty przeciez mieszkasz w Niemczech....
....moja tarka tez jest w Niemczech kupiona,bo byla o wiele tansza,choc tej samej marki...
....i nazywa sie "tarka julienne".
jeppe 2009-06-05
ehh....nawet perły nie ochronią jej przed chłodem, te peany wznoszę na TWOJĄ cześć........;))))
maxmen 2009-06-05
A nożem nie łaska. ;)))
No ale jak jest do tego sprzęt, to czemu nie. ;)
Ja takie coś robię nożem i muszę się pochwalić, mam wszystkie paluszki i wcale nie pociachane. ;)))
monik 2009-06-05
uuu i znowu się najem.....same rarytaski u Ciebie słonko......no to na zdrówko!!!!!!!!!!! i luuuuuuuuuuuu
kocurq 2009-06-05
Jeppe;))
....dziekuje,ale ja juz meza mam wiesz??? ;)))
Max;)
Ja jestem len i lubie wszelkie "pomocnidla";)))
...w ogole lubie maszyny...
....a nozem to mozna sie tylko tepym pociachac,a ja mam japonskie noze-ostrze raz na pol roku i starczy,zeby pomidorek w locie ciachnac;)))
liani 2009-06-05
No tak lubią bardzo paluszki rybne. A mój synuś to strasznie polubił żeberka, ostatnio jak zrobiłam to wcinał jak się patrzy:))
jeppe 2009-06-05
:))))....z drobiazgów się ciesz
szukaj i wzruszaj, się śmiej,
tak jak teraz.............bez zachwytu nie ma dnia.........
anna19 2009-06-05
Anno Ty gotujesz duszą,bo tylko tak można określić to co nam serwujesz-dla mnie kulinarna rozkosz!
zorro 2009-06-05
mam pytanie po co folia? ja nigdy nie jadlem z foli! no i to wino nie jest biale tylko fioletowe.
jargar 2009-06-05
ok ja tylko polskie , :):):) czekam:)
kocurq 2009-06-05
Zorro;)))
Folia jest po to,zeby w zmieszaly sie aromaty przypraw,wina i ziol.
Wino jest biale;)))
...ale w fioletowej lampce;)
Nigdy w zadnej restauracji nie byles???
Jak bedzie w czarnej lampce,to wedlug Ciebie czarne wino???
zorro 2009-06-05
nie jestem takim swiatowcem jak ty tylko zwyczajnym szarakiem to nie wiem
kocurq 2009-06-05
;)))
To juz wiesz;)))
....a ja zadnym swiatowcem nie jestem;)))
Takich podzialow w ogole nie ma.....
...albo ktos jest ciekawy zycia i ciagle sie czegos nowego uczy...
...albo ktos jest tempakiem i nie dosc,ze sie takim urodzil,to jeszcze nie jest w stanie czegokolwiek sie nauczyc...
....sa i tacy,ktorzy potrafia sie jeszcze dodatkowo uwstecznic;)))
kocurq 2009-06-05
Gabi;)))
....podrzuc mi swojego....
....jak go "rozpieszcze" to szybko do Ciebie ucieknie;)))
urszula 2009-06-05
Poezja dla oczu ...wspaniale przyrzadzone i podane:)
I jestem przekonana ze raj dla podniebienia:))))
Dobrej nocy Ci zycze:)....Pozdrawiam:)
ariel2 2009-06-05
ja mam nadwagę a ty tak kusisz...
kocurq 2009-06-05
....dziekuje;)))
Ari;)))
Ty nie przeze mnie przeciez masz te nadwage;))))
Poza tym nadwaga nic strasznego....
....straszne sie zaczyna kiedy to juz otylosc;)))
zorro 2009-06-05
to byla jakas aluzja z tym uwstecznieniem?
kocurq 2009-06-06
Nie <zorro>,to nie byla zadna aluzja....
To jest moja fotka i moge sobie pod nia wypisywac co chce-wymadrzac sie tez;))))
....i nie zadawaj mi prosze takich durnych pytan jakbys po pieciuset latach latania nagle Mikolajowi ze sanek wypadl......
;))))
zorro 2009-06-06
tekst z mikolajem super sprawa
urszula 2009-06-06
Aniu Marcelek ten z fotki w mojej galerii to synek mojej kolezanki i zarazem sasiadki:)
Zrobilam mu kilka foteczek i nie omieszkałam nie wstawic chociaz jednej:)
Ja mam tylko Igora poki co :P .............Pozdrawiam:)
halinag 2009-06-06
Witaj serdecznie dziękuje za miłe komentarze podczas mojej nieobecności........pozdrawiam
beata1 2009-06-06
.…………….o00o…WITAM
……vVVv..00()00…ŻYCZĘ CI
…..(___).`0000´…RADOSNEGO
…..~SŁONECZNEGO
…….|……….|/……/.DNIA
…..\|///……\|//I
......UŚMIECHU
.............NA
.....(¯`°♥°´¯).TWARZY
.......(_.^._).
WSPANIAŁEJ SOBOTY ŻYCZĘ:)))
goll85 2009-06-06
Witam serdecznie , udanej soboty zycze , pieknej spacerowej pogody
ps: Kaski nie znam, a swojego czasu na margarynach Kasia byly przepisy.. :)
allright 2009-06-06
co do rozpieszczania...eh ja tam mojego nie rozpieszczam..on się stara chahchaaaa
maxmen 2009-06-06
Hmmmmmmm...
czytam i aż się dziwię skąd u niektórych ludzi taka niewiedza kulinarna. :)))
Albo taki ktoś podpuszcza, albo faktycznie CEP.
"po co folia? ja nigdy nie jadłem z foli!"
Głupota, albo prowokacja. ;)))
Ryba pieczona w folii, jest w smaku podobna do gotowanej na parze, tylko z jedną różnicą. Ta na parze jednak traci trochę ze smaku.
Para wypłukuje smak. ;(
Zawinięta w folię z tym co dodamy ( warzywa, zioła, przyprawy) przenika ich smakiem i aromatem. Wszystkie smaki zatrzymane są w foliowym pakieciku.
Mało tego. Po rozwinięciu folii ryba jest otoczona pysznym, naturalnym sosem, który powstał podczas procesu pieczenia. 8-)
anna79 2009-06-06
*.*´¨)
¸.•´¸.•*´¨)
(¸.•´ (¸.•`
(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
`•.¸(*...DZIEŃ DOBRY... :):):):)
(¸.•*(¸.•*´¨¨¨¨`*•.¸)*•.¸)
Moje pozdrowienia położę na fale.
Płyną już do Ciebie ,nie utoną wcale.
Jak tratwę pochwycą duży liść zielony,
na nim bezpiecznie dopłyną w Twoje strony.
Osusz je uśmiechem ,schowaj do kieszeni.
Te parę ciepłych słów ,niech Twój dzień odmieni
.
_¸.•*ღ♥ღ
(``*.*´¨)`ღ**`Miłego dnia życzę.
ღ♥ღ.¸.•´¸.•*´¨)Pozdrawiam cieplutko !
*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ*•.¸_¸.•*ღ♥ღ
kocurq 2009-06-06
Prowokacja moim zdaniem Max......;)))
Dlatego sie nie rozpisywalam.....
W nosie to mam;)))
Ja nikogo nie prowokuje i pod swoim zdjeciem moge sobie pisac co chce-a jak sie komus nie podoba,to niech nie oglada i tyle na temat.
...z tym gotowaniem na parze i pieczeniem w folii masz racje,choc niektore ryby to tylko do folii sie nadaja-przez "rybi" aromat;)))
....na ktory nawet kilo cytrynki nie pomoze;)))
maxmen 2009-06-06
Noo.... jeśli rybka pochodzi z zaszlamiałej hodowli, gdzie jest karmiona byle g....m, albo leżała zamrożona Bóg wie ile lat to faktycznie smrodu się nie pozbędziesz.
Ja w folii piekę świerze pstrągi. Są pyszne. ;)))
maxmen 2009-06-06
Ups. ;(
Oczywiście świeże a nie świerze.
Te świerze przeważnie są nieświeże. ;)))
kocurq 2009-06-06
Max;)
Nie chodzi juz o hodowle,bo nie wiesz naprawde jakie warunki rybka miala za zywota......;)))
Chodzi mi o rodzaj rybki-Karp zawsze zajezdza mulem....
.....halibut jak prawdziwy tzn.z natury,a nie w Skandynawii hurtem hodowany-tez zajezdza,bo to leniuch....
..... i wylegiwac sie lubi....
...tak jak ja ;))))
hala03 2009-06-06
Aniu, czy przypadkiem nie jesteś zawodowym kucharzem? wszystkie potrawy tak smakowicie wyglądają a w dodatku tak pięknie podane. Ta natomiast wyjątkowo mi podchodzi bo uwielbiam rybki. Dziękuję za odwiedzinki i serdecznie pozdrawiam.
kocurq 2009-06-06
Dziekuje Halinko;)))
Moje wyksztalcenie to w calkiem innym kierunku .....
...z kuchnia ma tyle wspolnego,co zajadanie "gotowcow" w miedzyczasie;)))
menrin 2009-06-07
•.•´¨) Witaj...
.`•.¸(¨`•.• ´¨ )
.. .. ×`•.¸.•´× (¨`•.•´¨)
....(¨`•.•´¨). ×`•.¸.•_
Gołąbek z całuskiem,
Dziś do Ciebie *leci........,
*Humor Ci poprawi,
W sercu żar *roznieci,
*Pomyśl dzisiaj o mnie,
Tak słodko i *miło,
*Żeby w środku serca
Cieplej się *zrobiło... _ _
_____♥(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´:))) ¸.•*´)
____♥..::¨`•.¸. *..*..* ¸.•`¨::..♥
_____♥.(¸.•’*(¸.•*´¨¨♥¨¨`*•.¸)
MILUTKIEJ NOCKI :*
wow jaka uczta ,mniammm