Ptaki, rodem z Afryki, niegdyś były w Polsce dość popularne.
W latach 70. utrzymywano duże stada. Dziś w przydomowych kurnikach stanowią rzadkość. Kupić perliczkę to nie lada sztuka - dostepne są w nielicznych sklepach
Perliczka ceniona jest ze względu na szczególne walory smakowe i odżywcze. Znajduje zwolenników wśród fanów zdrowej żywności oraz osób, które dbają o linię. W oczach kucharzy z kolei perliczka zyskała uznanie z powodu łatwości w obróbce termicznej. Sekretem każdego kucharza pozostaje sposób w jaki przyrządza perliczkę, aby zachować jej soczystość i wydobyć z niej finezyjny aromat.
W to, że perliczka zapewnia doznania smakowe i wzbogaca dietę o wartościowe substancje nikt nie wątpi. Próżno szukać gatunku mięsa, który łączyłby - jak perliczka - wszystko, co najlepsze: małą ilość tłuszczów zwierzęcych przy dużym udziale wysokogatunkowego białka, a dodatkowo niezapomniany smak.
Danie z perliczki można przygotować szybko i ciekawie. Mały dodatek w postaci jadalnego kwiatu orchidei może sprawić, że będzie prawdziwym klejnotem na talerzu.
Mięso perliczki jest niezwykle szlachetnym gatunkiem drobiu, cenionym głównie za wytworny smak dziczyzny oraz niezwykłe walory odżywcze. Kiedyś często gościło na polskich stołach. Dziś jest serwowane okazjonalnie, bo o perliczkę niełatwo.
trawnik 2012-09-13
Krysiu ale to pięknie opisałaś !!!!:)) Zrobiłaś mi takiego smaka bo wiadomo że dawniej na polskich stołach królowała gęś. Perliczka była bardziej wyrafinowanym drobiem. Teraz w dobie kurczaków i indyków hodowanych na ubój to o smak raczej trudno. Ale teraz postaram się odszukać perliczki i coś z niej przyrządzić :) Przyznam się że do tej pory nie jadłem więc chętnie skosztuję :))) Miłego dzionka i lepszej pogody niż u nas :))