Wartości odżywcze dyni wydają się być wciąż za mało doceniane. Jednak teraz, gdy dynia jest bez problemu dostępna, powinna jak najczęściej gościć na naszych talerzach.
Dynia to roślina wyjątkowa. Przede wszystkim przyciąga uwagę intensywnym, pomarańczowym kolorem, a także osiąga naprawdę imponujące rozmiary. Obecnie trwa sezon na dynię, dlatego warto przyrządzać z niej różne potrawy i smakołyki. Jest doskonałą podstawą wypieków - ciasta i ciastka z dyni są pyszne i bardzo aromatyczne, a udoskonalone orzechami, kawałkami czekolady, kokosem, przyprawione cynamonem czy gałką muszkatołową, są ucztą na zmysłów. Zupy i placki z dyni też goszczą na polskich stołach, a przyrządzać je można na słono, słodko czy ostro - smakują zawsze świetnie.
Znając wartości odżywcze dyni z pewnością będziesz sięgać po nią częściej. Co się kryje w tym symbolu jesieni i Halloween? Otóż wraz z dynią dostarczamy do organizmu witaminy z grupy B oraz A i C. Oprócz tego żelazo, wapń, fosfor, potas, cynk.
Wartości odżywcze dyni w dużym stopniu kumulują się w zdrowych pestkach tej rośliny. Każda z nas niejednokrotnie czytała, że chrupiąc nasiona, wpłynie korzystnie na urodę włosów, skóry, paznokci. Oprócz tego pestki są środkiem wspomagającym walkę z pasożytami układu pokarmowego oraz zapaleniem prostaty.
stasiu 2012-10-23
Właśnie była u mnie ostatnio zupa z dyni, z własnego ogrodu. Tak właściwie to był krem dyniowy a na powierzchni posypany prażonymi nasionami dyni:)
krynia2 2012-10-23
Bogactwo nie doścignione ..............najważniejsze co się kryje w środku............pozdrawiam.
harpers 2012-10-23
świetne zdjęcie....dyniowy kopczyk
irene 2012-10-23
...ilu ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć. :)
dobiech 2012-10-23
Przyznam że nigdy dyni nie jadłam....
a zdjęcie świetnie...Pozdrawiam serdecznie...