Czy to jadalne?

Czy to jadalne?

bogna54

bogna54 2010-08-18

chyba nie...ładny kolorek

czarna2

czarna2 2010-08-18

jarzebino czerwona..;-)

sarna1

sarna1 2010-08-19

podobno tak a raczej napewno tylko po obróbce;)

bodo9

bodo9 2010-08-19

Można zrobić jarzębiak ma w sobie 3% alkocholó.Fajne pozdrawiam serdecznie.

azurka

azurka 2010-08-19

fajnie wyszukane:)

mama04

mama04 2010-08-19

Surowe owoce są niejadalne,z powodu gorzkiego smaku i trującego składnika...ale po przemrożeniu lub blanszowaniu robi się jarzębiaki,soki,dżemy,marmolady,musy,syropy.................i wiele,wiele........................pozdrawiam...:)))

aannaj

aannaj 2010-08-19

śliczna fotka ::))

julaa1

julaa1 2010-08-19

Surowe owoce są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika (kwas parasorbinowy). Natomiast po przemrożeniu, lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) tracą trujące właściwości i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Dla celów przetwórstwa uprawiane są odmiany o dużych i jadalnych owocach

kama77

kama77 2010-08-19

Piękne zdjęcie.

bogna54

bogna54 2010-08-20

Pozdrawiam cieplutko:)))

isiulek

isiulek 2010-08-20

...czyli już jesień :(

bijou

bijou 2010-08-20

Raczej nie...ale ładnie kontrastuje na fotce z zielenią...
Pozdrawiam i miłego wieczorka życzę...:)

dodaj komentarz

kolejne >