czarna2 2010-08-18
jarzebino czerwona..;-)
sarna1 2010-08-19
podobno tak a raczej napewno tylko po obróbce;)
mama04 2010-08-19
Surowe owoce są niejadalne,z powodu gorzkiego smaku i trującego składnika...ale po przemrożeniu lub blanszowaniu robi się jarzębiaki,soki,dżemy,marmolady,musy,syropy.................i wiele,wiele........................pozdrawiam...:)))
julaa1 2010-08-19
Surowe owoce są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika (kwas parasorbinowy). Natomiast po przemrożeniu, lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) tracą trujące właściwości i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Dla celów przetwórstwa uprawiane są odmiany o dużych i jadalnych owocach
kama77 2010-08-19
Piękne zdjęcie.
isiulek 2010-08-20
...czyli już jesień :(
bijou 2010-08-20
Raczej nie...ale ładnie kontrastuje na fotce z zielenią...
Pozdrawiam i miłego wieczorka życzę...:)