Chruściki drożdżowe.......PoLeCaM!!!!

Chruściki drożdżowe.......PoLeCaM!!!!

Składniki
1kg mąki
1/2l mleka
1/3 kostki margaryny np:Kasia
5 łyżek cukru
5 dkg drożdży
3 jajka
cukier waniliowy
szczypta soli
cukier puder na polewe
Jeżeli zależy nam aby chrusty były długo świeże należy zrobić ciasto bez dodatku jajek.
Zmniejszamy wówczas ilość mąki o około 20dkg.




Chruściki drożdżowe
Do dużej miski wsypać cukier,cukier waniliowy,sól,rozkruszone drożdże,rozmącone jajka.
Następnie dodać roztopioną,ciepłą margarynę i lekko podgrzane mleko.
Wszystko wymieszać aż do rozpuszczenia sie drożdży.
Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto.
Pozostawić kilka łyżek mąki do podsypania przy wałkowaniu.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostwić do wyrośnięcia na conajmniej 1godz.

Porcjami wykładać ciasto na stolnice i rozwałkować na grubość ok 1cm.
Pociąć na paski i formować chruściki.
Gotowe chrusty pozostawić do wyrośnięcia na ok 15min.
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron.


Usmażone chrusty wykładać na papierowy ręcznik aby osuszyć z tłuszczu.
Po ostygnięciu polukrować lub postpać cukrem pudrem.

(Przed chwilą skończyłam smażyć, są przepyszne !!! Gorąco polecam !!! Myślę, że do jutra niewiele zostanie)SMACZNEGO!!!!!:)))

jania81

jania81 2013-01-23

o super!!! na pewno wypróbuję:))
Pozdrawiam cieplutko:))

aniak79

aniak79 2013-01-23

Super pychota

werka33

werka33 2013-01-23

Pyszne napewno, u mnie były w sobotę, ale nie drożdzowe ten przeos koniecznie wypróbuję:)

ona64

ona64 2013-01-23

Super przepisik jutro robimy corka napalila sie dzis ale brak drozdzy w domu ...Dzieki pozdrowienka

edzia29

edzia29 2013-01-23

PYSZNOŚCI :)

halinag

halinag 2013-01-24

dzięki za przepis na pewno zrobię:))

linulan

linulan 2013-01-24

Pychaaa... ;))

evita

evita 2013-01-25

Dzięki, muszę wypróbować...

lila08

lila08 2013-02-06

hmmm...pierwszy raz słyszę o drożdżowych...wyglądają przepysznie !!!

lanta21

lanta21 2018-10-03

super

dodaj komentarz

kolejne >