PYTANIA KIEROWAC NA PRYWAT....:))))
Ok .Poddaje sie
mam juz dosc pisania w kolo tej recepty na pyszny pasztet ;)
oto i recepta na sprawienie przyjemnosci i nie bywalych doznan smakowych swoim ukochanym..:))) :
Ok. To jest tak: 60 dkg, wotroby
20 dkg sloniny
60 dkg swierzego boczku( bez skory )
50 dkg cieleciny
60 dkg karkowki
warzywa :
6 cebul
3 marchwie
seler
pietruszka
pora
czosnek
przyprawy: ( to wedlug waszego smaku wiec nie podaje ilosci )
lisc laurowy
ziele Angielskie
pieprz
majeranek
jalowiec
sol
na koniec do masy dodajemy galke muszkatolowa .
Dodatki :
2 bulki suche
i dwie czubate lyzki bulki tartej
3 jaja
Zrob tak:
miesa i warzywa z przyprawami gotowac do miekosci.. A watrobke usmarz na 2 lyzkach smalcy ,zdejmij z patelni i na tym tluszczu zarumien 4 cebule pokrojone w kostke..
Po ugotowaniu mies z warzywami wyjmij mieso i marchew z dwoma cebulkami ... Nie wylewaj tego rosolu bo na nim mozesz zrobic wspanialy krupnik lub fasolowa:))
Nastepnie ;
bulki i bulke tarta zalej tym rosolem zeby sie zrobila mieka..
mieso ,watrobe ,cebulke.marchew i rozmoczona bulke ,zmiel na najdrobniejszym sitku 2 razy, dodaj sol i pieprz ,galke, majeranek i 3 jaja
Dokladnie ta mase rozmieszaj i gotowe ( foremki to juz jest twoj wybor . nasmarowac tluszczem i posypac bulka tarta )
Piecz w tem . 185-190 okolo 55 minut
zycze smacznego