od wielu lat gotuję barszcz,tylko z własnoręcznie zakiszonych buraków,żadna filozofia-robi się to dokładnie tak samo,jak kiszenie ogórków:
myjemy dokładnie buraczki,można nie obierać-ja obieram,kroimy w plasterki lub ósemki,jeśli małe to w całości,wrzucamy do słoja,zalewamy wodą z solą:1 łyżka na każdy litr wody,3-4 ząbki czosnku,jeśli chcemy szybko zakisić,woda gorąca,odstawiamy w ciepłe miejsce,potem musimy poczekać ok.2 tygodni...
tak zakiszonego barszczyku nie trzeba sztucznie podkolorowywać ani zakwaszać,sporządzić tylko wywar z warzyw,dorzucić z 3 grzybki suszone ,gdy wywar będzie gotowy,wlać trochę płynu z buraków,nie gotować długo-2min.
zdrowy i naturalny barszcz jest gotowy!
...ja zawsze biorę 2 kg buraków...
kiszone buraczki zużywam do drugiego dania
polecam :)))smacznego !
dodane na fotoforum:
beata3 2011-01-04
miłego dnia
kot54 2011-01-04
Taki najlepszy......
malako 2011-01-06
biorę przepisik od Ciebie , ja zawsze zakwaszałam octem albo cytryną ale to musi być dobre :))