kiszenie buraków na barszczyk...

kiszenie buraków na barszczyk...

od wielu lat gotuję barszcz,tylko z własnoręcznie zakiszonych buraków,żadna filozofia-robi się to dokładnie tak samo,jak kiszenie ogórków:
myjemy dokładnie buraczki,można nie obierać-ja obieram,kroimy w plasterki lub ósemki,jeśli małe to w całości,wrzucamy do słoja,zalewamy wodą z solą:1 łyżka na każdy litr wody,3-4 ząbki czosnku,jeśli chcemy szybko zakisić,woda gorąca,odstawiamy w ciepłe miejsce,potem musimy poczekać ok.2 tygodni...
tak zakiszonego barszczyku nie trzeba sztucznie podkolorowywać ani zakwaszać,sporządzić tylko wywar z warzyw,dorzucić z 3 grzybki suszone ,gdy wywar będzie gotowy,wlać trochę płynu z buraków,nie gotować długo-2min.
zdrowy i naturalny barszcz jest gotowy!
...ja zawsze biorę 2 kg buraków...
kiszone buraczki zużywam do drugiego dania
polecam :)))smacznego !

dodane na fotoforum:

beata3

beata3 2011-01-04

miłego dnia

kot54

kot54 2011-01-04

Taki najlepszy......

umila

umila 2011-01-04

pycha....

kris13

kris13 2011-01-04

O! SUPER! Dzięki za przepis na kiszenie_nie miałam;))

justa1

justa1 2011-01-04

Dzięki za przepis,muszę wypróbować:)

malako

malako 2011-01-06

biorę przepisik od Ciebie , ja zawsze zakwaszałam octem albo cytryną ale to musi być dobre :))

lanta21

lanta21 2016-07-28

sprubuje

dodaj komentarz

kolejne >