dlaczego hiszpańska-nie wiem...
1 szkl.żółtego grochu
8 szkl.wody
50 dkg żeberek
10 dkg wędzonego boczku
1 duży por
1 marchewka
2 cebule
pół selera
25 dkg ziemniaków
2 ząbki czosnku
sol,pieprz,szczypta chili,
filiżanka śmietany,łyżeczka mąki
wypłukany groch wsypać do garnka,zalać 3 szlk.wody i gotować ok.10 min.odstawić na godzinę,w tym czasie obrać warzywa,nastawić żeberka do gotowania,zalewając 5 szkl.wody,w połowie gotowania wrzucić warzywa,sól,czosnek,gotować do miękkości żeberek i warzyw,po godzinie ugotować groch(zajmie to ok.45 min.),wyjąć z zupy żeberka,pokroić,warzywa zmiksować razem z wywarem i połową ugotowanego grochu,do pure wlać wywar z grochu,wsypać cały groch,mięso i pokrojony,przesmażony boczek,przyprawić śmietaną z mąką,jeśli zupa jest słodko pikantna,dosypać trochę chili i cukru,świetna zupa można ją odgrzewać następnego dnia-wyjdzie 8 porcji :)))
dodane na fotoforum:
kot54 2011-01-04
Zupka smaczna.............:))
beata3 2011-01-04
SMACZNEGO
maxmen 2011-01-04
Wygląda na grochówkę wojskową...hahaha... ale w Hiszpanii też mają wojsko, to czemu nie...:)))
krynia2 2011-01-04
napewno pyszna ale sporo przy niej pracy............
kirena 2011-01-04
Hiszpańska,pewnie dlatego że ze śmietaną:)Pierwszy raz się z tym spotkałam.Ale na pewno bardzo smaczna....Pozdrawiam Cię serdecznie...