nocne drożdżowe ...

nocne drożdżowe ...

znowu upiekłam ,dla męża na śniadanko...:)))

składniki na małą blachę lub tortownicę śr.26-28cm
wieczorem:1szkl.cukru
5dkg drożdży
3 rozbełtane jajka
1/2 szkl.oleju
1szkl.mleka letniego
rano następnego dnia:
1/2kg mąki pszennej
szczypta soli i kruszonka
Wieczorem,ja robiłam między 22-23,wszystkie składniki włożyć do miski .Zachować kolejność:na dno cukier,na to pokruszone drożdże,rozbełtane jajka,olej i mleko.Pozostawić na noc (nie wolno mieszać).Przykryć folią i zostawić do rana.Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i szczyptę soli.Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się składników(ja mieszałam mikserem -delikatnie),wlać do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej odrobiną oleju i odstawić.Zrobić kruszonkę.W tym czasie ciasto trochę podrośnie.Włożyć do zimnego piekarnika-ważne! i piec ok.1 godz.w 170 stopni Smacznego!
ciasto jest puszyste-jak biszkoptowe,rewelacja.Polecam na śniadanko :)))

dodane na fotoforum:

dana15

dana15 2013-06-06

Oj, muszę spróbować. Przy innych jest więcej pracy, może tym razem się uda :))

beata3

beata3 2013-06-06

super kochana ciasto właśnie pije kawe

aziu1

aziu1 2013-06-06

pycha! dobra z Ciebie gospodyni :)

krycha2

krycha2 2013-06-06

Pyszne ale drożdżówka mi nie wychodzi..

malako

malako 2013-06-06

Dobra żona .

anet36

anet36 2013-06-06

Ale bym zjadła kawałeczek.....,niestety dzisiaj na takie słodkości mogę sobie tylko popatrzeć ehhh,pozdrawiam

milka69

milka69 2013-06-06

dziękuje! muszę wypróbować:)

ona11

ona11 2013-06-06

dzięki za przepis, pozdrawiam

danka1

danka1 2013-06-06

nocne lepsze od dziennego ?

isia2

isia2 2013-06-06

o wygląda fajnie!

jokam

jokam 2013-06-06

re: Lidziu, zapraszam !!

danka1

danka1 2013-06-06

słońca i radości na popołudnie

lidia23

lidia23 2013-06-06

drożdżowe bardzo lubię:)
pozdrawiam popołudniowo!

berblak

berblak 2013-06-06

Kuuuuusisz - chyba spróbuję upiec, jak tylko będę mieć wolny dzionek

pola6

pola6 2013-06-06

Widać, że puszyste.
W moich stronach takie ciasto nazywają :emeryckie", ponieważ jest tanie i nie wymaga wiele pracy.

niusia1

niusia1 2013-06-06

dzięki za przepis- takiego drożdża jeszcze nie robiłam,ale może nawet na sobote zrobię?pysznie wygląda Lidko!

kris13

kris13 2013-06-06

Kazda drozdzowka dobra :)

izolden

izolden 2013-06-06

Dzięki za przepis zaraz idę robić !!!

oli74

oli74 2013-06-06

Ciekawy przepis.Dziękuję, na pewno wypróbuję Lidziu:) Tym bardziej, że nie trzeba ugniatac i wyrabiać, jak to zwykle przy drozdżowym bywa:)

jabol86

jabol86 2013-06-07

Nie pogada. Pysznie się zapowiada ;)

izolden

izolden 2013-06-07

Pozdrówka !!!!

dsolar

dsolar 2013-06-07

ciasto drożdżowe :) mniam mniam :P
wspaniałego weekendu pozdrawiam :)

jerry61

jerry61 2013-06-07

właśnie zrobiłem i czekam do jutra.

jerry61

jerry61 2013-06-08

już się studzi,my bez kruszonki[cukier]

jania81

jania81 2013-06-08

no proszę mi się chciało drożdżowego , ale nie miałam siły żeby przy nim stać a tu u Lidzi ciasto łatwizna:)) pozdrawiam cieplutko i pozdrawiam cieplutko:)) u mnie w końcu taras zalany fachowce poszli do domu...

baygel1

baygel1 2013-06-20

A pieczenie jedna godz. to od moment nagrzania ,czy od momentu włożenia ciasta ? prosze o podpowiedź :)

wiga53

wiga53 2013-06-23

Upiekłam.....masz rację, jak biszkoptowe :)
Miłej niedzieli :)

maria57

maria57 2013-06-24

dzisiaj wieczorem zaczynam - dzięki

salma67

salma67 2013-06-24

dla tych którzy mówią ,że drożdżowe im nie wychodzi. TO zawsze wychodzi. Sprawdziłam już ten przepis parokrotnie. Polecam. Nawet z dodatkami owoców.

jolla63

jolla63 2013-06-26

zrobiłam:)
pychota!

baygel1

baygel1 2013-06-29

Zrobiłam .... rewelacja... na pewno będzie często w robocie :)

rybka66

rybka66 2013-06-30

Super przepis...zrobiłam...nie tylko ja zresztą...pozdrawiam serdecznie..;)))

mlord

mlord 2013-06-30

"Drożdżówka leniwej gospodyni"
http://zufikowo.blogspot.com/2012/10/drozdzowe-co-samo-sie-robi.html

bahus

bahus 2013-06-30

Pyszności wielkie.

moon7

moon7 2013-07-01

Tez robilam:-)
pierwszy raz w zyciu pieklam drozdzowca-z tego przepisu naprawde sie udaje i nie ma przy nim roboty;-))
Lidziu dziekuje za przepis:-)

graga62

graga62 2013-07-09

Ciasto jest rewelacyjne, jeszcze nigdy drożdżowe robione tradycyjnym sposobem nie urosło mi tak, jak ciasto z Twojego przepisu. Dziękuję, że podzieliłaś się tym przepisem, który stał się garnkowym przebojem!

anka84

anka84 2013-07-15

będę jutro piekła z jagodami :)

bruja7

bruja7 2013-07-17

Uff ... udało się, ale trochę za wysoką temperaturę ustawił mąż (180 st C)

kiki139

kiki139 2013-08-17

Nastawiłam na noc rano upiekę i się podzielę swoimi odczuciami :)

kiki139

kiki139 2013-08-18

Zrobiłam ale moje wyszło trochę inne bo zobacz na zbicie ciasta Twojego a mojego, jak patrzy się na Twoje to od razu wiadomo, że to drożdżowe i Twoja kruszonka jest złota a moja nie. Ale mimo to moje wyszło też Pyszne :)

kiki139

kiki139 2013-08-18

Już wiem dlaczego mi się kruszy bo zamiast 1/2 kg mąki dałam 250 dkg hahaha coś mi się pokićkało :)

basia43

basia43 2014-01-19

No i zaczęłam robić już dziś Linko ;) Pokażę Ci jutro jak wyszło :)

basia43

basia43 2014-01-20

Ten tego...chyba dałam za małą tortownicę...zaspana byłam ;)))

ewa04

ewa04 2014-01-31

A możesz mi podać przepis na kruszonkę?Tyle się naczytałam pozytywnych opinii na temat Twojego Lidko ciasta,że też upiekę jutro dla rodzinki:))Pozdrawiam:))

elle54

elle54 2014-02-08

Ciekawy przepis , wprawdzie mam zupełnie podobny (jednak zamiast oleju jest margaryna i mąka sypana jako pierwsza) a placek jest z owocem.Pozdrawiam

bogra

bogra 2014-04-16

A kruszonka?

babcia1

babcia1 2014-06-28

to znaczy Kochana że na noc mąki nie dajesz wcale dopiero rano 1/2 kg..? a przepis na swoją kruszonkę dasz bo ciasto wygląda wspaniale!!

lanta21

lanta21 2019-02-07

super

dodaj komentarz

kolejne >