z nocnego ciasta z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej...
50dkg mąki pszennej typ 650( ja piekę po swojemu:30 dkg mąki pszennej 650+20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej )
3-4 dkg drożdży +1 łyżka cukru =rozmieszać
4 łyżki oleju
300ml wody
1 łyżeczka soli
2-3 łyżki otrąb
wszystko wymieszać,wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na 8-12 godz. dlaczego ??? nie wiem ,taki przepis ...
po upływie czasu ciasto zamieszać ,wyrabiać bułeczki,odstawić na 20 min. żeby podrosły ,piec w nagrzanym piekarniku 225 st.17-18 min.
polecam ! pracy niewiele a smak ...niepowtarzalny :)))
dodane na fotoforum:
maria10 2013-10-03
....patrząc na nie przypomina mi się okres dzieciństwa kiedy mama piekła chlebek a potem jedliśmy go z maślanką i świeżutkim masełkiem... same pyszności:)))))
danka1 2013-10-04
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Pozdrawiam i życzę super weekendu.
prelud 2014-02-03
Bo w tej lodówce, pod wpływem pozostałych składników, coś się dzieje z mąką pozytywnego, co by się nie zadziało w cieple :) Ale zapomniałam jak się ten proces nazywa :] Jak sobie przypomnę, to napiszę :)