1 kg pigwowca
1 kg dyni
1 kg jabłek
1/2 kg cukru
1-2 galaretki pomarańczowe
Pigwę obieramy ,(skórek nie wyrzucamy) usuwamy gniazda nasienne,kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka. Zasypujemy 1/2 kg cukru. Mieszamy i zostawiamy, aby puścił sok ( ok. 15 minut ). Zagotowujemy około 15 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do gotującej się pigwy, gotujemy około 15 minut.
Obieramy dynię, ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka, wszystko razem gotujemy ok. 40-50 minut, mieszając,skórki z pigwy zawiązać w gazę i włożyć do garnka,żeby gotowały się razem ze wszystkim.
Na koniec dodajemy galaretkę pomarańczową. Chwilę gotujemy.
Jeżeli nie chcemy go za pasteryzować to w słoiki wyparzone w wysokiej temperaturze w piekarniku wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do wystygnięcia.
jeśli pasteryzujemy to 15 min.
dodane na fotoforum:
maria10 2014-11-20
.... na pewno jest wspaniały..... ja teraz jak będę robiła to z pigwowca tylko wyrzucę pestki a resztę owocu zmiele w maszynce ... skórka jest zdrowa więc powinno się ją dać do dżemu.... a po co dajesz galaretkę czy ona jest potrzebna dla zapachu czy po to aby dżem był bardziej sztywny???? .... ja do wydrążonych pestek i środków pigwowca dodaję trochę wody i też je gotuję a później przecedzam i dodaję do dżemu bardziej wiąże dżem..... taki dżem na pewno jest pyszny... pozdrawiam Cię Liduś bardzo gorąco i życzę miłego wieczoru:)))))))
stif56 2014-11-20
Przepis podałem mojej połówce.......bo ja się nie nadaję do robienia takich smakołyków
xenon 2014-11-20
Mi wyszedł trochę inny, ale skórek nie wyrzucałem , a resztę w/g oka i bez galaretki, ale smak.....Poezja...
I to dzięki Tobie , bo miałem sam z pigwowca robić, ale mnie zainspirowałaś i dzięki Ci za to :)
maria10 2014-11-20
.... re.: a ja gdzieś wyczytałam, że w pestkach znajdują się pektyny wzmacniające serce.... od dziecka pijamy soki z herbatą, w których są pestki i do dziś dnia czujemy się świetnie a rodzice dożyli sędziwego wieku... jednak nie będę się upierać bo na 100 % nie jestem pewna.. ale takiego jak Ty robisz nigdy nie robiłam.... w przyszłym roku wypróbuję bo w tym już nie mam owoców:)))))))
violinka 2014-11-21
Mniam pysznie i zdrowo