kasza jaglana,faszerowane kwiaty dyni,upieczone w piekarniku,pomidor,ogórek małosolny -wyhodowane o ogrodzie :)
kwiaty dyni,cukinii,można faszerować ,czym kto lubi ...u mnie farsz z sera chudego,kabaczka,sera żółtego ,jajka ...
cebulkę zeszklić na 1 łyżce masła klarowanego lub oleju, kawałek cukinii lub kabaczka zetrzeć na tarce o dużych oczkach ,wrzucić do cebulki ,chwilkę smażyć mieszając,dosmaczyć solą ,pieprzem grubo mielonym ,odrobiną cukru ,odstawić ,żeby ostygło ...
kwiaty przejrzeć czy nie ma w nich jakiś żyjątek,spłukać pod bieżącą wodą,usunąć słupek lub pręciki ,delikatnie ,żeby nie rozerwać kwiatka,kawałek sera chudego ok.20 dkg -można użyć ricotty ,jak ktoś lubi ,my lubimy ale tylko jak sama zrobię
Emotikon smile
włożyć cukinię z cebulką ,dodać kawałeczek startego sera żółtego,kilka listków świeżej bazylii ,sól morska ,szczypta gałki muszkatołowej ,pierz grubo mielony ,1 małe jajko ,wyrobić dokładnie ,farszem napełniać kwiatki ,skręcając końcówki,ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową ,włożyć do nagrzanego piekarnika 180st ,bez termoobiegu ! piec 25-30 min ,smacznego :)
berblak 2015-07-27
Hmm, ciekawe smaki - kwiatów dyni nie jadłam nigdy... jedynie kwiaty akacji smażone w cieście
mocarz 2015-07-27
Nosz kurczę!! Znowu coś czego w pysku nie miałem! A wygląda obłędnie :-)
Poezja smaku koloru i wykwintności !!!!
niusia1 2015-07-27
skoro tak ładnie wygląda to pewnie i tak smakuje,ale mój pan już by nie jadł hahaha!
achach5 2015-07-30
Dlaczego nie jesteś moja sąsiadką ?: ;)
Wpadłabym czasem czegoś się nauczyć...i posmakować :)
Pozdrawiam....