robimy konfiturę z pigwy ...
1,2kg pigwy obranej
1kg cukru
2 szklanki wody
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę.
Przekrawamy je na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Pokrojoną pigwę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier, zagotowujemy.
Zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 2-2,5 godziny , aż owoce staną się
szkliste, półprzeźroczyste i czerwone.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.
do herbatki ,pycha ! do gofrów nic innego mi nie trzeba :)
kris13 2015-11-12
..ja przesmażam to,co zostaje z robienia soku do nalewki_też dobre.
/mam jeszcze kilka sztuk to może tak spróbuję; podoba mi się kolor/
babcia1 2015-11-13
kurcze super wygląda!!