przetworów ciąg dalszy ...

przetworów ciąg dalszy ...

robimy konfiturę z pigwy ...
1,2kg pigwy obranej
1kg cukru
2 szklanki wody

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę.
Przekrawamy je na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Pokrojoną pigwę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier, zagotowujemy.
Zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem 2-2,5 godziny , aż owoce staną się
szkliste, półprzeźroczyste i czerwone.

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.
do herbatki ,pycha ! do gofrów nic innego mi nie trzeba :)

astra40

astra40 2015-11-12

Wspaniała będzie:) Jeszcze nigdy z pigwy nie robiłam:)

anad60

anad60 2015-11-12

Lidziu podziwiam Cię za te przetwory :))

kris13

kris13 2015-11-12

..ja przesmażam to,co zostaje z robienia soku do nalewki_też dobre.
/mam jeszcze kilka sztuk to może tak spróbuję; podoba mi się kolor/

halinag

halinag 2015-11-12

nie ma to jak swoje samo zdrowie...dobrej nocy:)))

babcia1

babcia1 2015-11-13

kurcze super wygląda!!

krystin

krystin 2015-12-02

Witam. Dzięki za pyszny przepis. Miłego dnia życzę ☺

dodaj komentarz

kolejne >