Pigwę umyć, pokroić na cząstki, zalać zimną wodą, tak by lekko przykryła owoce. Powoli gotować około 30 minut, (pigwa nie może się rozpadać). Owoce odcedzić i na każdy 1 litr wywaru dodać 1/2 kg cukru. Wymieszać i gotować, aż syrop zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru,(2-3 godz.)dodać sok z cytryny . Gorący płyn przelać do słoiczków i zakręcić. Z owoców można zrobić dżem. Galaretkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 2 lata.
doskonała do deserów :)
przepis dostałam od mamy, mojej koleżanki ...
babcia1 2015-11-18
jakie ciemne chyba że coś dodawałaś
maria10 2015-11-18
.... dużo słoiczków zrobiłaś..... będzie pewnie do ciasta..... życzę smacznego:)))))
babcia1 2015-11-19
no to teraz tylko czekam aż mój pigwowiec w końcu mi zaowocuje bym mogła zrobić taki specjał!!
helen25 2015-11-19
zapraszam na
╔╗╔═╦═══╦╗╔╗╔╦╗╔═╦═══╗
║║║╔╣╔═╗║║║║║║║║╔╣╔═╗║
║╚╝╝║║─║║║║║║║╚╝╝║║─║║
║╔╗║║╚═╝║╚╝╚╝║╔╗║║╚═╝║
║║║╚╣╔═╗╠╗╔╗╔╣║║╚╣╔═╗║
╚╝╚═╩╝─╚╝╚╝╚╝╚╝╚═╩╝─╚╝
____________________$
____________________$$
_____________________$$
_________________$$__$$
__________________$$_$$
__________________$$$$
__________________$$$
_________________$$$
_____________$$$$$$$$$$
_________$$$$$__$$____$$$$$
_______$$$______$$$_______$$$
______$$__$$$$$$$$$$$$$$$$__$$
______$_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_$$
______$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_$$$
______$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
____$$$$__$$$$$$$$$$$$$$$$$$_$$$$__$$
___$$_$$____$$$$$$$$$$$$$____$____$$$
__$$___$____________________$$___$$$_$
_$$____$$___________________$$$$$$$_ $$
$$_...
helen25 2015-11-19
No No kiedy ty masz na to wszystko czas.
Noc jest od spania,ale podziwiam i wielki ukłon.
Pozdrawiam:)
pentom 2015-11-19
Ty masz jeszcze miejsce zeby te wszystkie przetwory gdzies trzymac?? :))
Chyba ze sprzedajesz albo rozdajesz ;))
wiadoma 2015-11-19
Same pyszności.
Pozdrawiam .
Masz piękne zdjęcia .