galaretka z pigwy ...

galaretka z pigwy ...

Pigwę umyć, pokroić na cząstki, zalać zimną wodą, tak by lekko przykryła owoce. Powoli gotować około 30 minut, (pigwa nie może się rozpadać). Owoce odcedzić i na każdy 1 litr wywaru dodać 1/2 kg cukru. Wymieszać i gotować, aż syrop zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru,(2-3 godz.)dodać sok z cytryny . Gorący płyn przelać do słoiczków i zakręcić. Z owoców można zrobić dżem. Galaretkę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 2 lata.

doskonała do deserów :)
przepis dostałam od mamy, mojej koleżanki ...

jozefek

jozefek 2015-11-18

Teraz to ja Ciebie złapałem na gorącym uczynku. Pozdrawiam:)))

babcia1

babcia1 2015-11-18

jakie ciemne chyba że coś dodawałaś

anet12

anet12 2015-11-18

pyszna jest ta pigwa:)

maria10

maria10 2015-11-18

.... dużo słoiczków zrobiłaś..... będzie pewnie do ciasta..... życzę smacznego:)))))

wolke1

wolke1 2015-11-18

pracowita jak mrówka jesteś...

jokam

jokam 2015-11-19

smakowicie wygląda :))

babcia1

babcia1 2015-11-19

no to teraz tylko czekam aż mój pigwowiec w końcu mi zaowocuje bym mogła zrobić taki specjał!!

helen25

helen25 2015-11-19

zapraszam na
╔╗╔═╦═══╦╗╔╗╔╦╗╔═╦═══╗
║║║╔╣╔═╗║║║║║║║║╔╣╔═╗║
║╚╝╝║║─║║║║║║║╚╝╝║║─║║
║╔╗║║╚═╝║╚╝╚╝║╔╗║║╚═╝║
║║║╚╣╔═╗╠╗╔╗╔╣║║╚╣╔═╗║
╚╝╚═╩╝─╚╝╚╝╚╝╚╝╚═╩╝─╚╝
____________________$
____________________$$
_____________________$$
_________________$$__$$
__________________$$_$$
__________________$$$$
__________________$$$
_________________$$$
_____________$$$$$$$$$$
_________$$$$$__$$____$$$$$
_______$$$______$$$_______$$$
______$$__$$$$$$$$$$$$$$$$__$$
______$_$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_$$
______$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$_$$$
______$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
____$$$$__$$$$$$$$$$$$$$$$$$_$$$$__$$
___$$_$$____$$$$$$$$$$$$$____$____$$$
__$$___$____________________$$___$$$_$
_$$____$$___________________$$$$$$$_ $$
$$_...

helen25

helen25 2015-11-19

No No kiedy ty masz na to wszystko czas.
Noc jest od spania,ale podziwiam i wielki ukłon.
Pozdrawiam:)

pentom

pentom 2015-11-19

Ty masz jeszcze miejsce zeby te wszystkie przetwory gdzies trzymac?? :))
Chyba ze sprzedajesz albo rozdajesz ;))

kris13

kris13 2015-11-19

..nie mam już pigwy ale przepis się przyda ;)

vip54

vip54 2015-11-19

Ja tu dziś byłam i czwartkowe pozdrowionka zostawiłam.

tebojan

tebojan 2015-11-19

A ja jednak wolę pigwówkę...

wiadoma

wiadoma 2015-11-19

Same pyszności.
Pozdrawiam .
Masz piękne zdjęcia .

astra40

astra40 2015-11-19

Dziękuję za przepis:) U mnie właśnie galaretka się gotuje:)

tomeksc

tomeksc 2015-11-20

samo zdrowie i pyszności

dodaj komentarz

kolejne >