zapasy ...

zapasy ...

pasztet wieprzowy ,już w spiżarce :) tj z serii, wiem co jem ...

1,30 łopatki wieprzowej
70dkg podgardla wieprzowego
(tym razem jest 4 kg karczku -porcja podwójna )
25dkg wątroby wieprzowej lub z indyka
10 dkg manny
0,50dkg cebuli
1l wody
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżki gałki muszkatołowej
1-3 łyżek majeranku -nie musi być ,jak kto lubi
pieprz i sól wg upodobań ,z solą w tym przypadku ostrożnie ,gdyż w przetworach wekowanych jest szczególnie wyczuwalna.

Mięso,podgardle i cebulkę pokroić na mniejsze kawałki, udusić w jednym litrze wody z dodatkiem listka i ziela ang ,mięso nie powinno się rozpadać.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.Wyjąć mięso,listek wyrzucić,skręcić przez maszynkę ,wyłożyć w duże naczynie dodać przyprawy i kaszę mannę,dolać gorący rosół jeśli jest mniej niż 0,80 l uzupełnić przegotowaną wodą.Wymieszać.SUROWĄ wątróbkę zmiksować w blenderze z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki soli,powinna wyglądać jak koktajl /gęsta i lekko spieniona masa/,domieszać do pozostałych składników/nie powinna się ściąć/tak przygotowaną masę miksować w blenderze lub podobnym urządzeniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Ja miksuję to porcjami całość wylewam w inne naczynie mieszam i nakładam w czyste słoiki poj.ok 0,30-050 l,należy dokładnie wytrzeć brzeg słoika ,zakręcić.Tak przygotowane słoiki gotować ok 3 godz.Wyjąc ,wystudzić ,włożyć do lodówki. Ważne :w chwili kiedy już mięso jest zmielone należy szybko je zmiksować ,sprawnie rozlać w słoików i NATYCHMIAST wstawić do gotowania . Przepis długi ale szybko się robi .
Smacznego!

PS.zrobiłam tym razem eksperyment , głównym składnikiem jest karczek ,żeby pasztet był mniej tłusty ...bez podgardla i łopatki :)

niusia1

niusia1 2016-01-04

czyli prawdziwa wątrobianka- ojj! to jest to co pamiętam z dzieciństwa- pycha

maria10

maria10 2016-01-04

.... pyszności.... dobrze, że dbasz o to co jesz..... pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.... u mnie dalej sypie.... i dalej jest -9 st. C....:)))))

krycha2

krycha2 2016-01-04

Az do mnie doleciał zapach ...mniam..

babcia1

babcia1 2016-01-05

no sporo mniamuśności Ci wyszło

ofka63

ofka63 2016-01-05

A ja wiem co bym zjadła :)
Miłego dnia

kukura

kukura 2016-01-05

To podstawa...wiedzieć co się spożywa ;) SMACZNEGO !!!

krystin

krystin 2016-01-05

Witam. To prawda co jesz tak wyglądasz. Super :) Pozdrawiam serdecznie ☺

anad60

anad60 2016-01-05

samo dobro Lidziu :)

bogra

bogra 2016-01-05

Re Lidziu on jest na yt.Wpisz szydełko jak zrobić misia walentynkowego i wyskoczy.

kris13

kris13 2016-01-05

..taki swojski najlepszy ;):)))

jozefek

jozefek 2016-01-05

Taki jest najsmaczniejszy i najzdrowszy. Pozdrawiam gosposię:)))

jesorek

jesorek 2016-01-05

wyglada przepysznie .;) jak robisz ten rarytasik ??

tebojan

tebojan 2016-01-05

Na wypadek W!

niusia1

niusia1 2016-01-05

dziękuje Lidziu- a pasztet po prostu pycha;

mocarz

mocarz 2016-01-06

Genialnie wykonanie :)
pozdrawiam ceipło Lidziu

ewaiza

ewaiza 2016-01-08

Lidio moze w koncu ja tez zrobie taki pasztet

stasia8

stasia8 2016-01-10

Na pewno smaczny no i najważniejsze bez sztucznych dodatków...

oliwkaa

oliwkaa 2016-01-16

pychota !!!!

bunio

bunio 2016-01-20

Lidziu, zrobiłam, właśnie się gotuje ale zastanawiam się czemu nie ma jajek czy może manna ma je zastąpić? powiedz pozdrawiam ciepło:-)

dodaj komentarz

kolejne >