pasztet wieprzowy ,już w spiżarce :) tj z serii, wiem co jem ...
1,30 łopatki wieprzowej
70dkg podgardla wieprzowego
(tym razem jest 4 kg karczku -porcja podwójna )
25dkg wątroby wieprzowej lub z indyka
10 dkg manny
0,50dkg cebuli
1l wody
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżki gałki muszkatołowej
1-3 łyżek majeranku -nie musi być ,jak kto lubi
pieprz i sól wg upodobań ,z solą w tym przypadku ostrożnie ,gdyż w przetworach wekowanych jest szczególnie wyczuwalna.
Mięso,podgardle i cebulkę pokroić na mniejsze kawałki, udusić w jednym litrze wody z dodatkiem listka i ziela ang ,mięso nie powinno się rozpadać.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.Wyjąć mięso,listek wyrzucić,skręcić przez maszynkę ,wyłożyć w duże naczynie dodać przyprawy i kaszę mannę,dolać gorący rosół jeśli jest mniej niż 0,80 l uzupełnić przegotowaną wodą.Wymieszać.SUROWĄ wątróbkę zmiksować w blenderze z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki soli,powinna wyglądać jak koktajl /gęsta i lekko spieniona masa/,domieszać do pozostałych składników/nie powinna się ściąć/tak przygotowaną masę miksować w blenderze lub podobnym urządzeniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Ja miksuję to porcjami całość wylewam w inne naczynie mieszam i nakładam w czyste słoiki poj.ok 0,30-050 l,należy dokładnie wytrzeć brzeg słoika ,zakręcić.Tak przygotowane słoiki gotować ok 3 godz.Wyjąc ,wystudzić ,włożyć do lodówki. Ważne :w chwili kiedy już mięso jest zmielone należy szybko je zmiksować ,sprawnie rozlać w słoików i NATYCHMIAST wstawić do gotowania . Przepis długi ale szybko się robi .
Smacznego!
PS.zrobiłam tym razem eksperyment , głównym składnikiem jest karczek ,żeby pasztet był mniej tłusty ...bez podgardla i łopatki :)
maria10 2016-01-04
.... pyszności.... dobrze, że dbasz o to co jesz..... pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.... u mnie dalej sypie.... i dalej jest -9 st. C....:)))))
babcia1 2016-01-05
no sporo mniamuśności Ci wyszło
mocarz 2016-01-06
Genialnie wykonanie :)
pozdrawiam ceipło Lidziu
oliwkaa 2016-01-16
pychota !!!!
bunio 2016-01-20
Lidziu, zrobiłam, właśnie się gotuje ale zastanawiam się czemu nie ma jajek czy może manna ma je zastąpić? powiedz pozdrawiam ciepło:-)