Przepis dostałam od córki koleżanki :)
1 szklanka mąki, 1/3szkl. cukru, 1jajko, kostka masła lub margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, cukier waniliowy, szczypta soli do smaku , 2,5 szklanki płatków owsianych (można dodać orkiszowych )lub żytnich.
i tak zwane bakalie ja daje zawsze na oko
rodzynki, żurawina, sezam, skórka pomarańczy, orzechy, pestki słonecznika, dyni itp.) Można dodać do tego przyprawy korzennej i wtedy są korzenne...
Ręcznie wszystko mieszamy jak ciasto w jednej misce i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce zachowując odległość 1,5-2 cm lekko spłaszczamy i do gorącego piekarnika 170C 15-25 min (z termoobiegiem 15 min wystarcza).
Polecam znikają w mgnieniu oka...:))