Maroko

Maroko

W Maroku na deser podaje się półmiski owoców, naleśniki smażone w głębokim tłuszczu, podawane z miodem lub kaab el ghzal (rogalik nadziewany pastą migdałową i polany lukrem). Te obfite posiłki popija się herbatą miętową tzw whisky marokańskie. Jest to chińska zielona herbata z dużą ilością cukru oraz świeżej mięty lub kawą, czarną bądź z cynamonem.
Berber whisky, w brew swojej nazwie nie ma nic wspólnego z alkoholem. Jest to tradycyjna aromatyczna zielona herbata. Berberowie uważają, że ten gorący napój jest najlepszym sposobem na złagodzenie odczuwania wysokiej temperatury na pustyni.
Celebracja picia herbaty jest też bardzo ważnym elementem życia społecznego. Berber whisky pije się o różnych porach dnia, ale zawsze po trzy szklaneczki. Jak głosi marokańskie przysłowie:

„Pierwsza szklanka jest gorzka jak życie,
Druga jest tak silna jak miłość,
Trzecia z nich jest tak słodka jak śmierć”

Berber whisky przygotowuje się zaparzając zieloną herbatę ze świeżymi liśćmi mięty nana oraz dużą ilością cukru (powinno być 5 łyżeczek na każdą łyżeczkę herbaty). Wywar zaparza się w czajniczku, z którego przelewa się do małych szklaneczek. Jeśli na herbacie powstaje charakterystyczna piana oznacza to, że wywar się udał.