WSZYSCY JE LUBIMY.
manka32 2011-02-15
ROGALIKI PÓŁ FRANCUSKIE.
1 KG MĄKI ,SZCZYPTA SOLI,500 GRAM MARGARYNY KASI,10 DKG DROŻDŻY ŚWIEŻYCH, 400 ML ŚMIETANY GĘSTEJ 18 %,2 JAJKA I 2 ŻÓŁTKA (BIAŁKA ZOSTAWIĆ DO POSMAROWANIA PRZED PIECZENIEM ),2 ŁYŻKI CUKRU ,I 2 CUKRY WANILIOWE.
MĄKĘ POSIEKAĆ Z MARGARYNĄ ,DO ŚMIETANY DODAĆ DROŻDŻE I CUKRY ORAZ ŁYŻKĘ MĄKI I WYMIESZAĆ JAK SIĘ RUSZĄ TO DODAĆ DO MĄKI , DODAĆ TEŻ JAJKA Z SOLĄ I ZAGNIEŚĆ CIASTO .ZOSTAWIĆ W MISCE NA OKOŁO PÓŁ GODZINY W CIEPLE PRZYKRYTE ŚCIERECZKĄ .JEŚLI PODWOI SWĄ OBJĘTOŚĆ MOŻNA RWAĆ PO KAWAŁKU I ROBIĆ ROGALIKI ,NADZIEWAĆ POWIDŁAMI LUB INNĄ MARMOLADĄ .SMAROWAĆ BIAŁKIEM I DO PIECA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI NA OKOŁO 20 MINUT .JA ROBIĘ LUKIER Z CUKRU PUDRU I PIGWY DODAJĄC SMAŻONĄ SKÓRKĘ POMARAŃCZOWĄ ,JAK ZA GĘSTE DODAĆ TROSZECZKĘ WODY.JESZCZE CIEPŁE SMARUJĘ GLAZURĄ .Z TEJ PORCJI WYSZŁO MI 70 SZT .SMACZNEGO .