Lane chrusty, łatwe do zrobienia, no i szybkie są do zjedzenia :)
SKŁADNIKI:
3 jajka (osobno białka i żółtka),
1 cukier waniliowy,
200g mąki,
150ml mleka,
szczypta soli,
1 łyżeczka wódki,
olej do smażenia,
cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bądź łyżką. W rondelku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem. Ja posłużyłam się szprycą z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego :)
Uwaga:
1) Wódkę można pominąć, ale dzięki niej ciasto wchłania mniej tłuszczu ( ja dodaję ocet )
2) Im grubsze „linie” nam wyjdą tym po upieczeniu chrust będzie smaczniejszy :-)
bzyk49 2015-01-18
Smakowity wygląd
Pozdrawiam pięknie,
miłego niedzielnego popołudnia
i wieczorku życzę.
maryla4 2015-01-18
NIECH PIĘKNY WIECZÓR ZAPUKA DO TWYCH DRZWI I PRZYNIESIE SZCZĘŚCI I RADOŚĆ CI.CUDOWNEJ NOCY,SNÓW PEŁNYCH MAGII I NIEZAPOMNIANEJ PODRÓŻY W ZAKĄTKI WYOBRAŹNI.
POZDRAWIAM SERDECZNIE...DOBRANOC. MARYLA:))
flinka 2015-01-19
przyznam że takiego przepisu nie znałam :) brzmi dość zachęcająco :) muszę spróbować :) pozdrawiam cieplutko