Specjalnie dla Ciebie upiekę  chleb

Specjalnie dla Ciebie upiekę  chleb

I tak, jak wczoraj obiecałm, zamieszczam przepis dla chętnych

Jak łatwo upiec taki chleb
Do dużej miski wsypać:
-1 kg mąki krupczatki minus 1 jej szklanka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej typ 2000
- 1 szklanka otrąb owsianych lub żytnich
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 1,5 łyżki soli (płaskie)
wszystko wyżej wymienione suche produkty wymieszać 2 łyżkami stołowymi
do małej miseczki, kubka,czy co tam masz włóż pokruszone 5 dkg świeżych drożdży, dodaj 2 płaskie łyżki cukru i rozmieszaj do uzyskania płynnej masy - wlej wszystko do miski na suche produkty. Dodaj 1 litr ciepłej wody (temperatura kranowa - nie gorącej, bo zabijesz drożdże)
Wymieszaj wszystko, przykryj miskę czystą ściereczką i zostaw na 20 min
Po 20 minutach rozłóż ciasto do podlużnych foremek 28x8 cm (dno) wysmarowanych masłem. Ta ilość ciasta jest ,,akuratna,, do 2 takich foremek. Zdjęcie moje zrobiłam przy pierwszym pieczeniu chleba. Miałam wtedy w domu tylko 1 taką foremkę, więc ratowałam się tym, co miałam dostępne, stąd 2 bułki upieczone w ceramicznych naczynkach do zapiekania. Ciasto w foremkach ponownie nakryć ściereczką i zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Tymczasem włączyć piekarnik na 230 stopni bez termoobiegu; grzałki góra i dół. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około godziny. Ponieważ każdy piekarnik jest inny, więc trzeba samej poeksperymentować. Ja już wiem, że w moim ustawiam czas na 45 min i po około 20 min zmniejszam temperaturę na około 200 stopni. Nawet nie muszę patyczkiem sprawdzać, czy chleb jest upieczony - podobnie jak biszkopt, upieczony odstaje od ścianek.
To jest przepis tzw podstawowy. Dalej już zostaje pole dla naszej fantazji
robiłam już chleb z kolendrą
robiłam już chleb z kminkiem i żurawinami
zamierzam spróbować z oliwkami
z ziołami
z czarnuszką
a tam... sama w tej chwili nie wiem z czym, bo po pierwsze bardzo lubię pitrasić a po drugie stale eksperymentuję

I tak najlepsze przepisy wychodzą przez przypadek

a chleb upieczony wg podanego przeze mnie przepisu jest niezwykle łatwy do wykonania.
Podejrzewam, że kto raz spróbuje pewnie tak jak ja, straci apetyt na sklepowe produkty.
Wcześniej przez kilka lat zajadałam się chlebem razowym ze słonecznikiem z miejscowej dużej piekarni. Naliczyłam, że w mojej wiosce jest 8 wytwórni chleba. Chlebów ci w nich od wyboru do koloru, ale może nieskromnie powiem, że mój najsmaczniejszy. Zresztą ja go tylko piekę, a przepis podstawowy dostałam od kogoś na pewno zdolniejszego.

olga22

olga22 2018-09-10

NO DZIEKI ALE CIEMNY POPROSZĘ

agat33

agat33 2018-09-10

I ja dla Ciebie też. Czasami gdy mnie najdzie ochota to piekę chleb z różnymi ziarnami ale obowiązkowo musi być zawsze dynia. Zapewne cudownie pochnie:)

mimozka

mimozka 2018-09-10

Apetycznie wygląda ! Podaj przepis OK!? Pozdrawiam :)

olga84

olga84 2018-09-10

Ciekawe jak smakuje..

mariol7

mariol7 2018-09-11

Ekstra! To ja chętnie pomogę. :-)

reni51

reni51 2018-09-11

Zamrozić można. Niech na mnie poczeka.

wydra73

wydra73 2018-09-11

Z pewnością doskonały, ale nie upiekę i właściwie nie wiem dlaczego.

babcia1

babcia1 2018-09-11

Dzięki za przepis ..ja nie mam takiego wyboru różnistych mąk i daję żytnią 10 dkg.. +40 dkg.. pszennej 450..i 50 dkg .pszennej 650..+ pół łyżki słodkiej papryki + 1 łyżka soli+ 2 łyżki siemienia + 2 łyżki słonecznika + 2 łyżki otrąb + 2 łyżki sezamu + 1 łyżka nasion chia..mieszam suche składniki a w kubku daję 5 dkg. drożdży + 2 łyżeczki cukru zalewam to 1 szkl. ciepłej nie gorącej wody ..i jak ruszy wlewam do suchych składników zalewam jeszcze 1 litrem letniej wody i 1 łyżką octu.. mieszam dokładnie i niech rośnie 30 min ..potem przekładam we 2 keksówki posmarowane marg.. i znów nich rośnie 30 min ..w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 220 st . potem piekę 45 min ..i studzę na kratce ..SMACZNEGO to jest nasz cotygodniowy chlebuś a właściwie 2 ..

maria10

maria10 2018-09-13

.... wygląda rewelacyjnie.... i aż mi w domu zapachniało świeżym chlebkiem.... przepis już odgapiłam i chętnie upiekę sobie ..... bo do czasu do czasu chętnie zjem własnej produkcji.... :)))))

(komentarze wyłączone)