Sznycel drobiowy w panierce serowej

Sznycel drobiowy w panierce serowej

Panierowanie wcale nie dodaje potrawom tak wiele kalorii. Jednak ważna jest temperatura pieczenia, aby składniki panierki nie nasiąkały tłuszczem.

Przygotowanie: 20 minut, Przyrządzanie: 5 minut
Składniki na 4 porcje:
4 sznycle drobiowe (po ok. 150 g)
sól i biały pieprz.
PANIERKA:4 łyżki mąki pszennej;
2 jaja, 2 łyżki mleka, sól;
4 łyżki (60 g) tłuszczu do smażenia;
4 łyżki bułki tartej;
4 łyżki startego pzrmezanu.
1. Sznycle z kurczaka opłukać pod zimną wodą i starannie osuszyć. Lekko zbić dłonią i natrzeć solą i pieprzem.
2. Makę wysypać na talerz. Jaja wbić do głębokiego talerza, rozbełtać z mlekiem i lekko posolić. W głębokim talerzu wymieszać tartą bułkę z parmezanem.
3. Sznycle obtoczyć w mące, jej nadmiar strząsnąć. Zanurzyć w mleku z jajami i lekko osączyć. Na koniec starannie obtoczyć w bułce z parmezanem i uklepać, dociskając panierkę do mięsa.
4. Tłuszcz rozgrzać na patelni, ale niezbyt mocno. Ułożyć sznycle i smażyć 2- 3 minuty na każdej stronie na złotobrązowy kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami przybranymi zieloną pietruszką i sałatką z pomidorów.
Rada
Do smażenia i pieczenia należy stosować odpowiednie rodzaje tłuszczu, najlepiej olej roślinny lub tłuszcze stałe, jak np. planta. Aby zachować "maślany" smak smażonych potraw, tuz przed końcem smażenia do oleju można dodać masło i obrócić w nim mięso kilkakrotnie.

Aby panierka była smaczna i apetyczna, sznycle należy smażyć w odpowiedniej temperaturze. Przy zbyt wysokiej, panierka przypali się, a mięso pozostanie niedosmażone, przy zbyt niskiej składniki panierki nasiąkną tłuszczem.

dodane na fotoforum:

marys24

marys24 2011-11-12

JEDNA PORCJA ZAWIERA: 490 kcal/2060 kJ; 42 g białka; 28 g tłuszczów; 17 g węglowodanów.

dodaj komentarz

kolejne >