Szpinak zawiera dużo wapnia. Osoby cierpiące na osteoporozę powinny jeść szpinak przynajmniej raz w tygodniu.
Przygotowanie: 15 minut, Przyrządzanie: 14 minut.
Składniki na 4 porcje:
4 filety z piersi kurczaka (po 120 g)
2 łyżki mąki, sól i pieprz;
2 łyżki oliwy;
1 ząbek czosnku;
1 pęczek bazylii;
50 dag świeżego szpinaku lub 30 dag mrożonego (całe liście);
50 g startego parmezanu.
1. Filety umyć, osuszyć i natrzeć z obu stron solą. Obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem. Otrząsnąć jej nadmiar. Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Smażyć filety 8 - 12 minut, obracając w tym czasie raz na drugą stronę. Mięso powinno być białe, dobrze wysmażone w środku. Patelnię odstawić na bok i trzymać filety w ciepłym miejscu pod przykryciem.
2. Czosnek obrać i posiekać. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, zerwać listki i pokroić w cienkie pasma.
3. Rozmrozić szpinak; świeży starannie opłukać i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut. Odlać wodę i dodać czosnek i bazylię. Dusić pod przykryciem ok. 2 minut na średnim ogniu, aż liście się rozpadną. Szpnak przyprawić ew. do smaku solą i pieprzem i rozluźnić widelcem.
4. Jarzynę wyłożyć na półmisek, ułożyć na niej filety, posypać parmezanem i podawać.
Rada
Twarde ogonki szpinaku należy odciąć ostrym nożem lub po prostu oderwać palcami.
Szpinak zalicza się do najwartościowszych gatunków warzyw. Jest wyjątkowo bogaty w beta-karoten, wapń i żelazo, a ponadto zawiera stosunkowo dużo witaminy C.
Świeży szpinak doskonale nadaje się na zielone sałatki, do kanapek, dań z patelni i potraw z jaj. Można go też wykorzystać do faszerowania drobiu lub innych mięs, a duże liście najlepiej nadają się do jarskich rolad.
dodane na fotoforum:
marys24 2011-11-12
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 270 kcal/1150 kJ; 35 g białka; 12 g tłuszczów; 3 g węglowodanów.