Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:
2 jajka
5 dag drożdży
1/2 kg mąki najlepiej krupczatki ewent. zwykłej lub obie wymieszać pół na pół
1 margaryna lub masło
2 łyżeczki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
gorzka czekolada, marmolada lub co tam chcesz na nadzienie

Z drożdży, cukru i smietany zrobić zaczyn.
Dodać mąkę i posiekaną margarynę i jajka.
Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na ok. 30 min do lodówki.
Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm.
Koło pociąć na 8 części i na powstałych trójkątach kłaść nadzienie.
Zawijać w rogalik od szerszego boku do szpica.

NADZIENIE:
Jeśli czekolada: Tabliczkę czekolady gorzkiej posiekać drobniutko w rękach lub zetrzeć na grubej tarce i kłaść po łyżecze do rogala. Rozpuszcza się w pieczeniu.

Jeśli marmolada: musi być gęsta i także po łyżeczce do rogala

Jeśli np. nadzienie jabłkowe: jabłka zetrzeć na tarce i rozpiec z cynamonem i dodawać po łyżeczce do rogala

Jeśli mak: masa przygotowana jak do makowca i także po łyżeczce do rogala

Moje są częściowo z czekoladą częściowo z jabłkami.

Piec na jasnozłoty kolor.

dodane na fotoforum: