ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Składniki:
1 kostka masła
2 jajka
1/2 kg. mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
50 g. drożdży świeżych
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka kropli olejku waniliowego
Nutella,powidła śliwkowe lub jabłka pokrojone w kostkę,zasypane cynamonem i cukrem

Do szklanki z ciepłym mlekiem dodać łyżeczkę cukru i drożdże,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką pszenną.Jajka ubić z cukrem pudrem,dodać do mąki z masłem,następnie wlać drożdże,dodać olejek waniliowy i cukier puder,wyrobić ciasto,aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki.Przełożyć do miski,przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.Następnie ciasto podzielić na 6 części i uformować 6 kulek.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.Każdą kulkę rozwałkować i pokroić na 8 trójkątów,na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżce Nutelli lub powideł,zwinąć od szerszego końca formując rogaliki.Ułożyć na cienko wysmarowanej blasze,piec przez około 15 minut na złoty kolor.Posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

dodane na fotoforum: