Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- 100 g serka waniliowego ( np. Danio )
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki margaryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 3 - 4 jabłka
- cynamon
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka serka waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie taka o średnicy 21 cm ). Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w ósemki, posypane cynamonem. Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec w 180 st. C około 45 min.
Cukier puder utrzeć z łyżką serka waniliowego, polukrować przestudzony jabłecznik.