Ananasek

Ananasek

SKŁADNIKI:

Ciasto:

•9 białek
•200 g cukru
•200 g kokosu
•200 g maku suchego
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:

•1 puszka ananasów,
•3 galaretki (użyłam pomarańczowe)
•400 ml. mleka
•1 budyń śmietankowy (bez cukru)
•5 żółtek
•1 masło
•3 łyżki cukru
Poza tym:

•2 paczki delicji pomarańczowych
•alkohol do namoczenia delicji


WYKONANIE:

Ciasto:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 °C. aż ciasto się zarumieni około 20-30 minut

Masa:

1. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka, budyń i cukier. Resztę mleka zagotować i wlewać powoli rozmieszane żółtka z budyniem – ugotować budyń (ciągle mieszając aby się nie przypaliło).

2. 1,5 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzić.

3. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać porcjami zimny budyń ciągle miksując. Do masy dodać tężącą galaretkę (nie ''twardą''). Ananasy pokroić w kostkę i wymieszać z masą.

Galaretka:

1,5 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody (400 ml). Ostudzić

PRZEŁOŻENIE

Ciasto posmarować masą, na niej ułożyć delicje (namoczone w alkoholu). Na delicje wylać tężącą galaretkę. Odstawić do lodówki aż galaretka stężeje.

Smacznego.