PIERNIK ŚWIĄTECZNY .

PIERNIK ŚWIĄTECZNY .

CIASTO:
2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
2,5 szklanki mąki,
przyprawa do piernika,
1 łyżka sody,
3 łyżki powideł,
0,5 szklanki oleju,
3 - 4 łyżki kakao,


POLEWA:
1/3 kostki margaryny,
3 łyżki wody,
2 - 3 łyżki kakao,
2 - 3 łyżki cukru,
orzechy włoskie,



PRZYGOTOWANIE:

1. CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko i olej. Zmiksować.
Następnie dodać przesianą mąkę z kakao, sodę i przyprawę do piernika.
Wszystko dokładnie zmiksować, na koniec dodać powidła śliwkowe.
Na wyłożoną papierem blaszkę wylać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika,
piec w temp: 180' C przez około 30 - 40 minut.

2. POLEWA: Masło roztopić w rondelku, dodać cukier oraz wodę.
Następnie dodać kakao. Gotować 3 minuty. Wylać na zimnego piernika,
posypać orzechami.


SMACZNEGO !!!

marti86

marti86 2011-12-09

czy ten pierniczek jest mokry?czy raczej suche ciasto?prosze o odp bo chce upiec:)

dodaj komentarz

kolejne >