Co kupić
100 g polędwiczki wieprzowej
50 g pieczarek
30 g cebuli
1 łyżeczka masła
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka koperku
szczypta pieprzu
szczypta ziół prowansalskich
50 g kaszy gryczanej
100 g marchewki
50 g kalarepy
1/2 łyżeczki naci pietruszki
1/2 łyżeczki oleju słonecznikowego
sok z cytryny
szczypta cukru
Jak zrobić
porcji: 1
Polędwiczki
Polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy, obsypujemy z obu stron przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i przyrumieniamy lekko polędwiczki.
W rondelku rozpuszczamy masło, podduszamy poszatkowaną cebulę oraz koperek, dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane mięso i śmietanę. Dusimy przez chwilę na wolnym ogniu.
Kasza
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Surówka
Marchew i kalarepę trzemy na dużych oczkach, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i olej. Doprawiamy do smaku.
Do dania podajemy herbatkę owocową.