Zupa paprykowa z wołowiną

Zupa paprykowa z wołowiną

SKŁADNIKI:

60 dag wołowiny bez kości
3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta)
1 papryczka chilli
2 cebule
1/2 litra wody,
1 litr rosołu,
4 ziemniaki,
2 marchewki
1 łyżeczka soli,
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
do smaku pieprz cayenne
domowa pasta paprykowa - 250 ml
1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Wołowinę kroimy w kostkę 1 wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą, wlewamy 1/2 litra wrzącej wody i gotujemy 30 minut. Następnie wlewamy do garnka rosół, dodajemy rozgniecione w moździerzu przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę pokrojoną w plasterki, dodajemy cały słoik pasty paprykowej i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę chilli i gotujemy ok. 10 minut, tak aby papryka się nie rozgotowała. Ewentualnie zupę paprykową doprawiamy do smaku. Rozlewamy do miseczek