tarta z jabłkami i cynamonem

tarta z jabłkami i cynamonem

Składniki na ciasto:

1½ szklanki mąki
¼ szklanki cukru
100g masła
jajko
łyżka śmietany 18%


Składniki na nadzienie:

3 jabłka
jajko
jogurt naturalny (170g)
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżka cukru


Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie formę smarujemy masłem, jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, pozostałe składniki na nadzienie mieszamy razem. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę, pamiętając, żeby zostawić wyższe boki, inaczej rozleje nam się masa jogurtowa. Plasterki jabłek układamy na cieście i wszystko zalewamy masą jogurtową. Masę rozprowadzamy łyżką po jabłkach. Wstawiamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Smacznego!