żeberka ,pieczarki i duffinki

żeberka ,pieczarki i duffinki

Żeberka i pieczarki
Składniki:

1 kg żeberek
30 dag pieczarek
2 łyżki dobrego miodu
1 opakowanie przyprawy do żeberek
kilka łyżek oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
Następnie do miseczki przelać miód.
Dodać do niego przyprawę do żeberek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka iw stawić je do lodówki na około 1 godzinę.
W między czasie obrane pieczarki pokroić na mniejsze kawałki.
Obraną cebule posiekać i razem z pieczarkami przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Wówczas przełożyć je do garnka a na tej samej patelni przesmażyć żeberka.
Przełożyć je do pieczarek.
Podlać bulionem i dusić na małym około 40 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pod koniec duszenia dodać mąkę wymieszaną z odrobiną mąki.

dufinki
Składniki

ziemniaki – 650 gramów,
jajko – 1 sztuka,
mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
mąka pszenna – 2 łyżki,
gałka muszkatołowa – 1 szczypta,
sól – 1 szczypta,
pieprz – 1 szczypta,
olej – 1 szklanka.
Ziemniaki gotujemy, a następnie odcedzamy i odstawiamy, żeby przestygły.
Przeciskamy je przez praskę.
Do przeciśniętych ziemniaczków, dodajemy jajko, mąkę, gałkę i przyprawy, czyli sól i pieprz. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Formujemy z naszego ciasta kulki.
W garnku dodajemy i rozgrzewamy taką ilość oleju, by nasze kulki były całkowicie w nim zanurzone.
Należy smażyć je partiami i na bieżąco wyciągać oraz wkładać nowe dufinki.
Potem są gotowe do jedzenia, zawsze można jeść same z solą lub jako dodatek do obiadu, czy jak tam kto woli