Cukinie zapiekane po bolonsku

Cukinie zapiekane po bolonsku

Składniki (na 8 porcji):

1 duża cukinia
500g mięsa mielonego
1 cebula
300g pieczarek
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 pomidor
8 plasterków żółtego sera
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać mięso, dobrze przyprawić (nawet mocniej niż Wam się wydaje, bo warzywka to potem wyciągną), chwile podsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić, też chwilę podsmażyć. Papryki i pomidora umyć, pokroić w kostkę. Warzywka i mięso, nałożyć do cukinii. Piec na blaszce przez 40min. w temp. 180°C. 5-10min. przed końcem nałożyć ser. Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.