Młode ziemniaki z piekarnika

Młode ziemniaki z piekarnika

Uwielbiam ziemniaki w takiej postaci, doskonale pasują do pieczonego mięsa, ale ja tym razem upiekłam je z najzwyklejszą kaszanką.

składniki
1 kg młodych ziemniaków
oliwa
sól i pieprz
suszony i świeży tymianek
rozmaryn
4 kaszanki
Przygotowanie:

Ziemniaki podgotowujemy ok. 10 minut w łupinkach, bez dodatku soli. Kroimy je w ósemki lub w grube plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy pęta kaszanki. Skrapiamy ziemniaki i kaszankę obficie oliwą i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach. Posypujemy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Zapiekamy jeszcze w piekarniku aż się lekko ze złocą. Podałam do młodych ziemniaków i kaszanki kompot z papierówek z porzeczkami.