Klopsiki w pikantnym sosie lutenica

Klopsiki w pikantnym sosie lutenica

Składniki:

50 dag mięsa wieprzowego z łopatki,
1/2 litra sosu lutenica
3 łyżki pikantnego Ajwaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szt. jajko
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki płatków kukurydzianych
sól morska
pieprz
majeranek
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka zielonego pieprzu

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy. Mielimy mięso , dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej, płatki kukurydziane, podsmażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 14 sztuk. Klopsiki obtaczamy dokładnie w mące i podsmażamy na złoto z każdej strony, Dodajemy do podsmażonych klopsików sos lutenica, ajwar, rozkruszone ziele angielskie, rozgniecione ziele, zielony pieprz i dusimy na małym ogniu 15 minut, aż sos zgęstnie, podajemy z ryżem, natką pietruszki.